Od 24. veljače dopušta se pratnja na porodu u OB Zabok

Autor zagorje.com

Da bi pratnja na porodu bila dopuštena, trebaju se zadovoljiti određeni kriteriji

ob zabok

Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana objavila je da će od 24. veljače biti dopuštena pratnja na porodu. Postupnik se temelji na smjernicama Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju Hrvatskog liječničkog zbora za zbrinjavanje trudnica za vrijeme trajanja pandemije COVID-19. Tako se moraju zadovoljiti neki kriteriji, da bi pratnja bila dopuštena. Trudnica i osoba u pratnji na porodu moraju proći trijažu na ulazu u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana. Između 6:00 i 20:00 trijaža se provodi na glavnom ulazu u bolnicu, a u vremenu između 20:00 i 06:00, trudnica i pratnja se javljaju na trijažni šalter objedinjenog hitnog bolničkog prijama.

Tko može u pratnju

U pratnju može osoba koja nema simptome na COVID – 19, ima negativnu epidemiološku anamnezu, ima negativne podatke na trijažnom obrascu ili je unatrag 3 mjeseca preboljela Covid-19 i prošlo je više od mjesec dana od početka bolesti. Takva osoba treba donijeti pismeni nalaz pcr-a ili BAT-a (brzi antigenski test) iz razdoblja bolesti ili potvrdu liječnika obiteljske medicine o preboljenju bolesti unatrag 3 mjeseca i protek 30 dana od početka pojave simptoma.

Tko ne može u pratnju

U pratnju ne može osoba koja ima jedan od simptoma pod sumnjom na COVID – 19 (vrućica, kašalj, dispneja, promjena okusa i/ili njuha), koja ima pozitivnu epidemiološku anamnezu ili ima jedan ili više odgovora DA na trijažnom obrascu.

Tko uvjetno može u pratnju

Uvjetno u pratnju može i osoba koja nema simptome, ima negativnu epidemiolođku anamnezu, ima negativne podatke na trijanom obrascu, nije preboljela COVID – 19 bolest ili je prošlo više od 3 mjeseca od preboljenja bez obzira da li je cijepljena ili ne. Takva osoba nakon trijaže mora obaviti testiranje na Sars Cov 2 brzim antigenskim testom (BAT). Testiranje se može obaviti u OB Zabok i BHV.Troškove testiranja od 200 kuna osoba snosi sama. Negativni nalaz je preduvjet preduvjet za prisustvovanje na porodu osobe u pratnji.

Ponašanje osobe u pratnji tijekom boravka u bolnici

Definirano je i ponašanje osobe u pratnji tijekom boravka u bolnici. Prije ulaska u rađaonicu, treba higijenski oprati i dezinficirati ruke, obući propisanu zaštitnu opremu koju donosi sa sobom: zaštitni mantil (tunika), zaštitne hlače (moguće je i jednokratni zaštitni komplet koji sadržava zaštitne hlače i zaštitni gornji dio), zaštitnu kapu, lateks rukavice, nazuvke i FFP2 masku. Spomenuta zaštitna sredstva osobe u pratnji mogu se nabaviti u ljekarnama. Osoba u pratnji dužna je cijelo vrijeme boravka u rađaonici uz rodilju imati propisana zaštitna sredstva te nikako ne smije skidati istu, pri čemu FFP2 maska mora biti pravilno postavljena preko nosa i usta. U tijeku poroda je dozvoljen bliski kontakt trudnice i osobe u pratnji, dok se u kontaktu sa zdravstvenim osobljem treba pridržavati mjera osobne distance. Osoba u pratnji na porodu može uz rodilju biti isključivo za vrijeme njezinog boravka u rađaonici. Nakon poroda, osoba u pratnji na porodu, uz vodstvo medicinskog osoblja napušta rađaonicu, odlaže zaštitna sredstva, dezinficira ruke te napušta Bolnicu, bez zadržavanja u drugim prostorijama bolnice.

Detalji se mogu naći na web stranici bolnice.