Prethodni članak
Sljedeći članak

Od 24. veljače dopušta se pratnja na porodu u OB Zabok

Da bi pratnja na porodu bila dopuštena, trebaju se zadovoljiti određeni kriteriji


Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana objavila je da će od 24. veljače biti dopuštena pratnja na porodu. Postupnik se temelji na smjernicama Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju Hrvatskog liječničkog zbora za zbrinjavanje trudnica za vrijeme trajanja pandemije COVID-19. Tako se moraju zadovoljiti neki kriteriji, da bi pratnja bila dopuštena. Trudnica i osoba u pratnji na porodu moraju proći trijažu na ulazu u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana. Između 6:00 i 20:00 trijaža se provodi na glavnom ulazu u bolnicu, a u vremenu između 20:00 i 06:00, trudnica i pratnja se javljaju na trijažni šalter objedinjenog hitnog bolničkog prijama.

Tko može u pratnju

U pratnju može osoba koja nema simptome na COVID – 19, ima negativnu epidemiološku anamnezu, ima negativne podatke na trijažnom obrascu ili je unatrag 3 mjeseca preboljela Covid-19 i prošlo je više od mjesec dana od početka bolesti. Takva osoba treba donijeti pismeni nalaz pcr-a ili BAT-a (brzi antigenski test) iz razdoblja bolesti ili potvrdu liječnika obiteljske medicine o preboljenju bolesti unatrag 3 mjeseca i protek 30 dana od početka pojave simptoma.

Tko ne može u pratnju

U pratnju ne može osoba koja ima jedan od simptoma pod sumnjom na COVID – 19 (vrućica, kašalj, dispneja, promjena okusa i/ili njuha), koja ima pozitivnu epidemiološku anamnezu ili ima jedan ili više odgovora DA na trijažnom obrascu.

Tko uvjetno može u pratnju

Uvjetno u pratnju može i osoba koja nema simptome, ima negativnu epidemiolođku anamnezu, ima negativne podatke na trijanom obrascu, nije preboljela COVID – 19 bolest ili je prošlo više od 3 mjeseca od preboljenja bez obzira da li je cijepljena ili ne. Takva osoba nakon trijaže mora obaviti testiranje na Sars Cov 2 brzim antigenskim testom (BAT). Testiranje se može obaviti u OB Zabok i BHV.Troškove testiranja od 200 kuna osoba snosi sama. Negativni nalaz je preduvjet preduvjet za prisustvovanje na porodu osobe u pratnji.

Ponašanje osobe u pratnji tijekom boravka u bolnici

Definirano je i ponašanje osobe u pratnji tijekom boravka u bolnici. Prije ulaska u rađaonicu, treba higijenski oprati i dezinficirati ruke, obući propisanu zaštitnu opremu koju donosi sa sobom: zaštitni mantil (tunika), zaštitne hlače (moguće je i jednokratni zaštitni komplet koji sadržava zaštitne hlače i zaštitni gornji dio), zaštitnu kapu, lateks rukavice, nazuvke i FFP2 masku. Spomenuta zaštitna sredstva osobe u pratnji mogu se nabaviti u ljekarnama. Osoba u pratnji dužna je cijelo vrijeme boravka u rađaonici uz rodilju imati propisana zaštitna sredstva te nikako ne smije skidati istu, pri čemu FFP2 maska mora biti pravilno postavljena preko nosa i usta. U tijeku poroda je dozvoljen bliski kontakt trudnice i osobe u pratnji, dok se u kontaktu sa zdravstvenim osobljem treba pridržavati mjera osobne distance. Osoba u pratnji na porodu može uz rodilju biti isključivo za vrijeme njezinog boravka u rađaonici. Nakon poroda, osoba u pratnji na porodu, uz vodstvo medicinskog osoblja napušta rađaonicu, odlaže zaštitna sredstva, dezinficira ruke te napušta Bolnicu, bez zadržavanja u drugim prostorijama bolnice.

Detalji se mogu naći na web stranici bolnice.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog jakog vjetra promet je dozvoljen samo za osobna vozila: -autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje -autocestom A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica -dionicama Jadranske magistrale (DC8) Novi ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program