NEVJEROJATNO I krave će nositi maske, doznajte zašto

Krave bi trebale nositi maske protiv podrigivanja kako bi se usporile klimatske promjene, pišu "Samo dobre vijesti"

krava s maskom

Krave izazivaju veća zagađenja prirode nego cjelokupna gospodarstva Japana i Njemačke zajedno, pišu „Samo dobre vijesti“ (Only Good News Daily)

Ljudi moraju nositi maske „znamo zašto“, ali što je s govedima koje proizvode plin metan ?

Enter Zelp, tvrtka sa sjedištem u Velikoj Britaniji, razvila je moguće rješenje u obliku maski protiv podrigivanja za krave kojima bi se smanjila emisija štetnog plina metana za 60 posto.

Poduzeće Zelp osnovala su braća Noriss, Francisco i Patricio, čija obitelj uzgaja goveda u Argentini.

„Svjesni smo činjenice da metan u svakoj zemlji doprinosi globalnom zatopljenju i zaključili smo da u poljoprivredi nema alata sa smanjenje zagađenja tim plinom“, rekao je Francisco.

Općenito, problem je sa aditivima u hrani za stoku koji sprječavaju stvaranje plinova u želucu stoke. Umjesto da im mijenja mikrobiologiju, Zelp bi omogućio životinjama da probavljaju hranu bez tih dodataka. Možda bi kombinacija maski i takve hrane bilo idealno rješenje, pitaju se u Zelpu.

Maska bi dobro prianjala na lice krave s mehanizmom na zatvarač kako bi se maska mogla prilagoditi veličini glave i različitoj vrsti goveda. Maska bi se stavljala na goveda starija od 6, odnosno 8 mjeseci i bila bi postavljena blizu nozdrva i zadržavala bi metan kad bi govedo podrignulo.

„Oko 95 posto metana iz goveda izlazi iz njihovih nozdrva i usta“, pojašnjava Noriss.

Procjenjuje se da na svijetu ima oko 1,4 milijarde grla stoke. Proizvodnja maski za krave stoga bi bila jako dobar biznis.