Prethodni članak
Sljedeći članak

NEVJEROJATNO I krave će nositi maske, doznajte zašto

Krave bi trebale nositi maske protiv podrigivanja kako bi se usporile klimatske promjene, pišu "Samo dobre vijesti"


Krave izazivaju veća zagađenja prirode nego cjelokupna gospodarstva Japana i Njemačke zajedno, pišu „Samo dobre vijesti“ (Only Good News Daily)

Ljudi moraju nositi maske „znamo zašto“, ali što je s govedima koje proizvode plin metan ?

Enter Zelp, tvrtka sa sjedištem u Velikoj Britaniji, razvila je moguće rješenje u obliku maski protiv podrigivanja za krave kojima bi se smanjila emisija štetnog plina metana za 60 posto.

Poduzeće Zelp osnovala su braća Noriss, Francisco i Patricio, čija obitelj uzgaja goveda u Argentini.

„Svjesni smo činjenice da metan u svakoj zemlji doprinosi globalnom zatopljenju i zaključili smo da u poljoprivredi nema alata sa smanjenje zagađenja tim plinom“, rekao je Francisco.

Općenito, problem je sa aditivima u hrani za stoku koji sprječavaju stvaranje plinova u želucu stoke. Umjesto da im mijenja mikrobiologiju, Zelp bi omogućio životinjama da probavljaju hranu bez tih dodataka. Možda bi kombinacija maski i takve hrane bilo idealno rješenje, pitaju se u Zelpu.

Maska bi dobro prianjala na lice krave s mehanizmom na zatvarač kako bi se maska mogla prilagoditi veličini glave i različitoj vrsti goveda. Maska bi se stavljala na goveda starija od 6, odnosno 8 mjeseci i bila bi postavljena blizu nozdrva i zadržavala bi metan kad bi govedo podrignulo.

„Oko 95 posto metana iz goveda izlazi iz njihovih nozdrva i usta“, pojašnjava Noriss.

Procjenjuje se da na svijetu ima oko 1,4 milijarde grla stoke. Proizvodnja maski za krave stoga bi bila jako dobar biznis.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook