NAČELNIK TOPOLOVEC: 'U cestovnu infrastrukturu tijekom dvije godine na području općine Radoboj bit će uloženo oko 10 mil. kn

Autor S. Pušec

S načelnikom Općine Radoboj Anđelkom Topolovcem razgovarali smo o 2019. i osvrnuli se na planove za iduću godinu

andelko_topolovec.jpg

Prošla je godina bila investicijski plodna za općinu Radoboj, osobito što se tiče projekata koji su prošli kroz europsko financiranje, naglasio je načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec.

– Priveli smo kraju uređenje Hiže vinove loze građevinskim radovima, a cijena investicije bila je 2,8 milijuna kuna. Od toga smo 450 tisuća kuna dobili od Ministarstva turizma, a 405 tisuća kuna od Ministarstva graditeljstva. Sada smo u drugoj fazi, pred raspisivanje samog natječaja za unutarnje uređenje tog multimedijalnog centra. Procijenjena vrijednost je oko milijun i 60 tisuća kuna, od Ministarsva turizma smo osigurali već 400 tisuća kuna, a od Ministarstva regionalnog razvoja, pri sjednici Vlade u Krapini, uručen nam je ugovor na 300 tisuća kuna. Ako će sve ići po planu, očekujemo da bi ljeti 2020. godine Hiža vinove loze mogla biti otvorena – kaže načelnik Topolovec. U sklopu turističkog centra koji je zamišljen u Radoboju, gradi se još jedna kuća, Hiža zagorskih štrukli. – Tu smo odradili prvu fazu građevinskih radova u vrijednosti od 620 tisuća kuna, a sada smo u drugoj fazi. Raspisan je natječaj, dobili smo najpovoljnijeg ponuđača, a vrijednost investicije s PDV – om je 1,9 milijuna kuna. U tom projektu pomaže nam Krapinsko – zagorska županija s 250 tisuća kuna u 2019., a u 2020. godini smo predviđeni za nastavak sufinanciranja s 300 tisuća kuna. Prijavili samo unutarnje uređenje Hiže zagorskih štrukli, a procjena je da bi troškovi bili oko 600 tisuća kuna – navodi načelnik.

Hiža vinove loze

Hiža zagorskih štrukli

Asfaltiranje na području općine

U tijeku je i asfaltiranje na području općine. – Ove se godine asfaltiraju prometnice u vrijednosti oko 900 tisuća kuna. Ukupna vrijednost potpisanog okvirnog sporazuma u 2019. godini koji se proteže na 2 godine je 3,6 milijuna kuna, s time da smo u ovoj godini realizirali 900 tisuća, u idućoj očekujemo 1,7 milijuna, a 2021. godine nekakvih milijun kuna, čime bismo presvukli sve najkritičnije ceste na području općine i na taj način stvorili cestovnu infrastrukturu na zadovoljavajući način te standard bolji nego ga imaju i neka urbanija mjesta. Kada govorimo o cestovnoj infrastrukturi, moramo naglasiti cestu u Kraljevcu Šemničkom koja se financirala iz Mjere 7.2. Cijela investicija će u konačnici biti teška oko 7 milijuna kuna. Građevinski radovi su izvedeni, a sada pripremamo papirnatu dokumentaciju kako bismo mogli zatražiti povrat novca od strane Agencije za plaćanje i zatražiti uporabnu dozvolu za samu cestu. Kada govorimo o ta dva projekta, vidi se da samo u cestovnu infrastrukturu kroz dvije godine bude uloženo oko 10 milijuna kuna na području općine Radoboj – istaknuo je Anđelko Topolovec.

Prvi u županiji

Načelnik navodi da je tijekom ove godine kroz različite mjere ruralnog razvoja osigurano sufinanciranje ili financiranje EU projekata. – Radi se o uređenju Lovačkog doma i preuređenju u Planinarski dom u Radoboju. Procijenjena vrijednost investicije je 4,5 milijuna kuna, raspisan je natječaj i čekamo najpovoljnijeg ponuđača. Intenzitet potpore nam je tu 90 posto, a 10 posto ide iz sredstava našeg proračuna. Uspjeli smo prijaviti i DVD Jazvine za njihov vatrogasni dom, jer oni su jedino vatrogasno društvo na području općine koje nema svoj vatrogasni dom. Ta investicija je vrijednosti 3,3 milijuna kuna, a potpora također 90 posto, a 10 posto iz našeg proračuna. Iz Mjere 7.1. smo uspjeli osigurati novce za projekt strateški plan razvoja informatike, čija je vrijednost 180 tisuća kuna. Tu govorimo o pametnim općinama i projektima koji budu najviše zastupljeni u novoj financijskoj omotnici pa smo krenuli lagano da vježbamo pisanje takvih projekata. To ćemo odraditi uz pomoć Centra za socijalnu skrb i Gradskog društva Crvenog križa, a vrijednost investicije je 1,4 milijuna kuna. Sam projekt se naziva 'Aktivni i nakon 65. godine'. Realizaciju očekujemo u 2020. godini, a projekt se proteže na dvije godine – kaže Topolovec. Načelnik je izdvojio i projekt kojim je Radoboj, kaže opet bio prvi u Krapinsko – zagorskoj županiji. - Radi se o projektu uređenja igališta s umjetnom travom, a vrijednost investicije je oko 1,2 milijuna kuna. Igralište služi svrsi, sve više mladih ljudi je na tom terenu, odigravaju se utakmice i treneira se, pokušavamo omogućiti što bolji standard za naše najmlađe – ističe Topolovec.

Turistički sadržaj

Važan projekt za Radoboj, financiran od strane LAG – a, je uređenje šetnice, koja ide od centra općine Radoboj, obuhvaća Hižu zagorskih štrukli, pa do Hiže vinove loze, Muzeja Radboa i Centra za prirodu Zagorje, Radobojskog trnaca i crkve. – Tu smo dobili maksimalni iznos potpore od 150 tisuća kuna. Vrijednost investicije je oko 700 tisuća kuna, a ostatak ćemo financirati iz sredstava naših ministarstava po raspisanim natječajima na koje ćemo se javljati i iz proračuna Općine Radoboj. Na taj način ćemo zaokružiti cijelu priču s izmještanjem ceste kod crkve i izgradnjom te šetnice, znači turistički sadržaj u samom centru općine time bi bio priveden kraju, naravno uz gradnju i stavljanje u funkciju ove dvije kuće – pojašnjava Topolovec, dodavši da je još jedan projekt vezan uz zaštitu okoliša i razvoj turizma spajanje novog Planinarskog doma sa samim centrom Radoboja i šetnicom koja ide uz potok Radobojčicu. – U 2020. godini u proračunu Hrvatskih voda za to je namijenjeno oko 3 milijuna kuna, a dio razlike potrebne za realizaciju projekta osigurat ćemo i mi u proračunu općine – navodi načelnik Topolovec.