Na sjednici Stožera RH objavljene nove mjere, evo što nas čeka od sutra

Covid - potvrde se uvode u državne i javne službe. Idućih dana će se donijeti nove odluke i potvrde će biti preduvjet za obavljanje poslova i djelatnosti. Za sve državne službenike i namještenike i zaposlenike društava u vlasništvu države i lokalnih uprava. Obavezne potvrde su i za korisnike tih institucija. Sve stupa na snagu 15.11. Ovisno o stanju, proširiti će se upotreba potvrdi na kafiće, restorane...

-božinović

Ministar Davor Božinović objavio je koje mjere stupaju na snagu sutra.


'Ključna su tri smjera djelovanja, postići što veću procijepljenost, drugo uvesti ograničenja za okupljanja i treće je postići što veću sigurnost prilikom obavljanja djelatnosti i poslova, koje se neće ograničavati, što se može dokazati testiranjem ili EU digitalnom-potvrdom", rekao je Božinović.
Zabranjuje se okupljanje u zatvorenim prostorima na kojima je prisutno više od 50 ljudi na jednom mjestu, osim ako se radi o javnom okupljanju na kojem su samo osobe s EU digitalnom-potvrdom. Dosad se ovo odnosilo na okupljanja do 100 ljudi. Pooštravaju se mjere, na svim okupljanjima u zatvorenim prostorima će uz EU digitalnu covid-potvrdu biti obavezno korištenje maske i održavanje potrebnog fizičkog razmaka. Dosad to nije bilo obavezno za okupljanja uz EU digitalnu covid-potvrdu.


I dalje je na snazi mjera zabrane održavanja okupljanja na otvorenom za više od 100 osoba, osim ako se ne radi o osobama koje imaju digitalne covid-potvrde, rekao je Božinović.
Sva okupljanja mogu trajati do ponoći. Izuzetak su projekcije u kinu, ako su počele do 23 sata, kao i svadbe, koje moraju završiti do 2 sata iza ponoći. Svi sudionici moraju imati covid-potvrde.
Kongresna i konferencijska događanja će se moći održavati samo ako svi prisutni posjeduju EU digitalne covid-potvrde, a uvjet su i maske te održavanje fizičke distance. Sportska natjecanja će se moći održavati uz prisustvo gledatelja u zatvorenom samo ako svi posjeduju EU digitalne covid-potvrde, a uvjet će biti i maske', objavio je Božinović.


Gdje se uvode covid-potvrde?
Potvrde se uvode u državne i javne službe. Idućih dana će se donijeti nove odluke i potvrde će biti preduvjet za obavljanje poslova i djelatnosti. Za sve državne službenike i namještenike i zaposlenike društava u vlasništvu države i lokalnih uprava.
Obavezne potvrde su i za korisnike tih institucija. Sve stupa na snagu 15.11.
Ovisno o stanju, proširiti će se upotreba potvrdi na kafiće, restorane...