Milanović će danas tražiti proglašenje izvanrednog stanja?

Autor zg

Očekujem da će danas Milanović na sjednici VNS - a zatražiti aktiviranje članka 17. Ustava, izjavila je bivša premijerka Jadranka Kosor na N1 televiziji

Milanović (6).JPG

Očekujem da će danas Milanović zatražiti da se aktivira članak 17. Ustava. Zaista se radi o ugrozi. Da se okvir za mjere donese u Saboru. U svakoj krizi bitno je da građani poštuju autoritet, s kojim se ne trebaju slagati, kao što je slučaj u Njemečkoj ", rekla je bivša premijerka Jadranka Kosor gostujući danas na N1 televiziji.

Kosor je naglasila kako je gotovo sigurno kako se predsjednik Republike i premijer neće zajedno obratiti javnosti nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Potpredsjednik Sabora i član vladajuće koalicije Furio Radin nešto kasnije na istoj se televiziji založio za strožije mjere u borbi s korona virusom ako one od subote ne budu djelotvorne i napomenuo da bi Sabor trebao dvotrećinskom većinom ratificirati odluke Nacionalnog stožera.

Članak 17. Ustava govori : " U doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države, te velikh prirodnih nepogoda pojedine slobode  i prava zajamčene Ustavom mogu se ograničiti. O tome odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika, a ako se Sabor ne može sastati, na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, predsjednik Republike (...) "