MARKOTIĆ: 'Britanski soj je preuzeo cijelu Europu'

Davorin Visnjic/PIXSELL - Alemka Markotić

Današnja brojka novooboljelih je 2698, prošli tjedan 2599, a tjedan dana prije toga 2362 novooboljela. U odnosu na prošli tjedan u ovom tjednu bilježi se povećanje od 32 posto oboljelih, rekao je Krunoslav Capak.

Hrvatska je po incidenciji na 21. mjestu u Europskoj uniji, dodao je, dok je po stopi smrtnosti Hrvatska na 17. mjestu.

Stiže 1.805.000 doza Pfizera
Govorio je i o cjepivu. “Pfizer nam je povećao dostupnost cjepiva. Od četvrtog tjedna travnja te doze će nam biti značajno veće, već tada ćemo dobiti gotovo 100 tisuća doza, u svibnju dobivamo 175 tisuća doza, i u lipnju 200 tisuća doza tjedna. Primit ćemo ukupno 1,805 milijuna doza do kraja lipnja”, rekao je Capak, prenosi  N1.

Dogovori s veledrogerijama

Obratio se i ministar zdravstva, Vili Beroš. “Postignuti su dogovori s veledrogerijama oko rješavanja duga. Dio duga je otplaćen, dogorena je i dinamika otplate do kraja godine čime je osigurana isporuka lijekova do kraja godine. Moja isprike svima koji su se zabrinuli”, rekao je Beroš, dodavši da ga, kad je cijepljenje u pitanju, veseli ono što je rekao Capak.

“Naš bolnički sustav jest opterećen, neke bolnice smanjuju hladni program da bi se mogle posvetiti pacijentima s koronom. Ajmo svi skupa napraviti to da ne dolazi do porasta rasta zaraženih i hospitaliziranih”, poručio je Beroš.

Dominira britanska varijanta
Alemka Markotić rekla je da je britanska varijanta koronavirusa dominantna u Europskoj uniji. “Jasno je da je britanska varijanta u cijeloj Europi pa više ne treba raditi ni sekvenciranje. Južnoafrička se kreće na oko 5 posto, a brazilska, za koju se misli da bi mogla ugrožavati i cijepljenje, ona je pod kontrolom, Italija ima do 5 posto, a recimo Portugal ima nula posto, oni su zaustavili i letove s Brazilom. Sve zemlje Europe bilježe značajno manji pobol osoba starijih od 80 godina i to se vezuje s manjom smrtnošću”, rekla je Markotić.

O mjerama
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je mjere. “Jučer smo donijeli produžetak mjera na nacionalnoj razini, u kojima nema promjena u odnosu na mjere koje su bile protekla dva tjedna. Jučer su zatražili strože mjere u Brodsko-posavskoj županiji, a produžili smo mjere u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i još nekima. Dubrovačko-neretvanska je zatražila novu mjeru koja se odnosi na Trpanj, kojom je predloženo blago ublažavanje mjera kojom se predlaže rad ugostiteljskih objekata na otvorenom do 19 sati.”, rekao je Božinović.