Mađarska će obnoviti petrinjsku Prvu osnovnu školu te crkvu u Žažini

Šef diplomacije to je otkrio tijekom primopredaje prva dva od ukupno 56 kontejnera koje će mađarski MOL donirati potresom pogođenom području

-Žažina

Mađarska će obnoviti potresom uništenu Prvu osnovnu školu Petrinja te crkvu sv. Nikole i Vida u Žažini, objavio je u srijedu državni tajnik mađarske vlade za vjerske i etničke odnose.
Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto prošli je tjedan u Petrinji najavio da će Mađarska obnoviti jednu školu i crkvu, te pojasnio da će se to odrediti tijekom posjeta državnog tajnika, javlja HINA i prenosi HRT.

Šef diplomacije to je otkrio tijekom primopredaje prva dva od ukupno 56 kontejnera koje će mađarski MOL donirati potresom pogođenom području. Područje Petrinje, Siska i Gline pogodio je 29. prosinca prošle godine razorni potres 6,2 po Richteru u kojem je poginulo sedmero ljudi.

Državni tajnik Miklos Soltesz u srijedu je u Petrinji rekao da će svi kontejneri biti poslani do 20. siječnja. Soltesz je objavio da će Mađarska obnoviti petrinjsku Prvu osnovnu školu, u koju ide oko 450 učenika, te da je na lokalnim vlastima da odluče hoće li ona biti izgrađena na istom mjestu ili negdje drugdje.

- Vlada u Budimpešti obnovit će i crkvu sv. Nikole i Vida u Žažini u kojoj je u potresu život izgubio orguljaš. Nadamo se da će obnova škole i crkve doprinijeti da ljudi ostanu u svom kraju, rekao je Soltesz.

Naglasio je da je nakon višestoljetnog suživota i vrlo dobrih odnosa dviju zemalja prirodno da Mađarska pomogne Hrvatskoj.

Osim donacije kontejnera mađarske naftne kompanije MOL, mađarski državni tajnik naveo je kako Hrvatskoj pomaže i mađarska vjerska zajednica, zajednica Hrvata u Mađarskoj, a svoju su pomoć ponudili i mađarski sportaši. Dodao je da će Mađarska ove godine osigurati i ljetovanje za 200 djece na obali mađarskog jezera Velence..