Prethodni članak
Sljedeći članak

Mađarska će obnoviti petrinjsku Prvu osnovnu školu te crkvu u Žažini

Šef diplomacije to je otkrio tijekom primopredaje prva dva od ukupno 56 kontejnera koje će mađarski MOL donirati potresom pogođenom području


Mađarska će obnoviti potresom uništenu Prvu osnovnu školu Petrinja te crkvu sv. Nikole i Vida u Žažini, objavio je u srijedu državni tajnik mađarske vlade za vjerske i etničke odnose.
Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto prošli je tjedan u Petrinji najavio da će Mađarska obnoviti jednu školu i crkvu, te pojasnio da će se to odrediti tijekom posjeta državnog tajnika, javlja HINA i prenosi HRT.

Šef diplomacije to je otkrio tijekom primopredaje prva dva od ukupno 56 kontejnera koje će mađarski MOL donirati potresom pogođenom području. Područje Petrinje, Siska i Gline pogodio je 29. prosinca prošle godine razorni potres 6,2 po Richteru u kojem je poginulo sedmero ljudi.

Državni tajnik Miklos Soltesz u srijedu je u Petrinji rekao da će svi kontejneri biti poslani do 20. siječnja. Soltesz je objavio da će Mađarska obnoviti petrinjsku Prvu osnovnu školu, u koju ide oko 450 učenika, te da je na lokalnim vlastima da odluče hoće li ona biti izgrađena na istom mjestu ili negdje drugdje.

- Vlada u Budimpešti obnovit će i crkvu sv. Nikole i Vida u Žažini u kojoj je u potresu život izgubio orguljaš. Nadamo se da će obnova škole i crkve doprinijeti da ljudi ostanu u svom kraju, rekao je Soltesz.

Naglasio je da je nakon višestoljetnog suživota i vrlo dobrih odnosa dviju zemalja prirodno da Mađarska pomogne Hrvatskoj.

Osim donacije kontejnera mađarske naftne kompanije MOL, mađarski državni tajnik naveo je kako Hrvatskoj pomaže i mađarska vjerska zajednica, zajednica Hrvata u Mađarskoj, a svoju su pomoć ponudili i mađarski sportaši. Dodao je da će Mađarska ove godine osigurati i ljetovanje za 200 djece na obali mađarskog jezera Velence..

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook