Kako stati na kraj širenju zlatne žutice vinove loze?

Autor zagorje.com

Simptomi bolesti javljaju se krajem lipnja

-

Zlatna žutica vinove loze (Grapavine flavescens doree) jedna je od najštetnijih bolesti vinove loze u Europi. Bolest se izuzetno brzo širi, neizlječiva je i za posljedicu ima trajno odumiranje trsova.

Bolest nije moguće direktno suzbijati. Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma koja živi i razmnožava se u floemu biljaka ili u organizmu vektora. Prenosi je vrlo invazivni vektor – američki cvrčak (Scaphoideus titanus).

Simptomi bolesti javljaju se krajem lipnja i očituju se u uvijanju listova prema naličju, nepravilnom žućenju plojke, pojavi nekroza, a list poprima oblik koplja. Lišće je lomljivo poput stakla i stiskanjem rukom se drobi. Na crvenim sortama dolazi do crvenjenja listova. Zaraženi listovi razvijanju se ranije, ali otpadaju kasnije od nezaraženih listova. Mladice zaraženih trsova ostaju zelene u jesen i ne odrvene te su tako podložne izmrzavanju. Cvatovi i grozdići se suše.

- Uobičajeno je prve ličinke ovog štetnika pronalaziti već u svibnju, međutim, ove godine još nisu primijećeni. Slično je bilo i lani, kada je svibanj bio izrazito kišan pa se nalazio samo mali broj ličinki, no tijekom ljetnih mjeseci brojnost odraslih oblika bila je velika. Zato je od velike važnosti i ove godine pratiti pojavu i brojnost američkog cvrčka. Potrebno je postaviti žute ljepljive ploče u vinograde, kako bi na vrijeme moglo provesti njegovo suzbijanje. Ploče se postavljaju krajem lipnja i potrebno ih je zamijeniti svaka tri tjedna do kraja rujna. Također potrebno je pratiti i preporuke za suzbijanje američkog cvrčka, koje Uprava za stručnu podršku poljoprivredi redovito objavljuje na svojim web stranicama.

Zapušteni vinogradi u kojima se ne provode mjere suzbijanja američkog cvrčka i dalje su problem. Takve parcele predstavljaju idealna mjesta za razmnožavanje ovog štetnika. Savjetodavna služba poziva vlasnike zapuštenih vinograda da ih očiste.