Prethodni članak
Sljedeći članak

Kako stati na kraj širenju zlatne žutice vinove loze?

Simptomi bolesti javljaju se krajem lipnja


Zlatna žutica vinove loze (Grapavine flavescens doree) jedna je od najštetnijih bolesti vinove loze u Europi. Bolest se izuzetno brzo širi, neizlječiva je i za posljedicu ima trajno odumiranje trsova.

Bolest nije moguće direktno suzbijati. Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma koja živi i razmnožava se u floemu biljaka ili u organizmu vektora. Prenosi je vrlo invazivni vektor – američki cvrčak (Scaphoideus titanus).

Simptomi bolesti javljaju se krajem lipnja i očituju se u uvijanju listova prema naličju, nepravilnom žućenju plojke, pojavi nekroza, a list poprima oblik koplja. Lišće je lomljivo poput stakla i stiskanjem rukom se drobi. Na crvenim sortama dolazi do crvenjenja listova. Zaraženi listovi razvijanju se ranije, ali otpadaju kasnije od nezaraženih listova. Mladice zaraženih trsova ostaju zelene u jesen i ne odrvene te su tako podložne izmrzavanju. Cvatovi i grozdići se suše.

- Uobičajeno je prve ličinke ovog štetnika pronalaziti već u svibnju, međutim, ove godine još nisu primijećeni. Slično je bilo i lani, kada je svibanj bio izrazito kišan pa se nalazio samo mali broj ličinki, no tijekom ljetnih mjeseci brojnost odraslih oblika bila je velika. Zato je od velike važnosti i ove godine pratiti pojavu i brojnost američkog cvrčka. Potrebno je postaviti žute ljepljive ploče u vinograde, kako bi na vrijeme moglo provesti njegovo suzbijanje. Ploče se postavljaju krajem lipnja i potrebno ih je zamijeniti svaka tri tjedna do kraja rujna. Također potrebno je pratiti i preporuke za suzbijanje američkog cvrčka, koje Uprava za stručnu podršku poljoprivredi redovito objavljuje na svojim web stranicama.

Zapušteni vinogradi u kojima se ne provode mjere suzbijanja američkog cvrčka i dalje su problem. Takve parcele predstavljaju idealna mjesta za razmnožavanje ovog štetnika. Savjetodavna služba poziva vlasnike zapuštenih vinograda da ih očiste.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook