Gredičak: "Jedna od 8 naših medicinskih sestara je pozitivna na koronavirus"

Autor Kf/Ip

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice Davor Gredičak je kazao kako je samo jedna medicinska sestra pozitivna od njih 8, koje su bile u neposrednom kontaktu sa prvozaraženom

Gredičak

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice Davor Gredičak je kazao kako samo jedna medicinska sestra pozitivna od njih 8, koje su bile u neposrednom kontaktu sa prvozaraženom. – Znate da je u Stubičkim Toplicama u petak zabilježen prvi slučaj COVID – 19 pozitivne osobe, naše medicinske sestre. Poduzete su sve epidemiološke mjere u svrhu zaštite i pacijenata i osoblja. Stavljeno je u izolaciju 17 medicinskih sestara i 2 doktora. Napravljena su u međuvremenu testiranja 2 doktora, 8 medicinskih sestara i kod 2 osobe koje su dio pomoćnog osoblja. Svega je jedna medicinska sestra pozitivna od tih 8 medicinskih sestara koje su bile u neposrednom kontaktu sa prvozaraženom. Moram napomenuti, što se tiče pacijenata, kod njih su također poduzete sve mjere, napravljeno je i jedno testiranje kod pacijentice koja je dobila visoku temperaturu, ali je utvrđeno da je to zbog uroinfekta i njezin nalaz je negativan. Što se tiče daljnjih mjera, mi ćemo pratiti situaciju kod osoba koje su u samoizolaciji, trenutno nemaju nikakvih simptoma i bolnica sa vrlom malim brojem pacijenata funkcionira i dalje – istaknuo je Gredičak.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije Ivan Lipovac je rekao kako je traženje kontakata zaraženih jako zahtjevan posao. - Mi i dalje radimo na tome da tražimo kontakte zaraženih. To nije zaista lako jer ljudi, kad čuju da im je nalaz pozitivan, su pod stresom i u tom trenutku se im je teško prisjetiti svih kontakata koji su im bili prethodno u blizini. Zato ih mi pokušavamo smiriti i kažemo im da si daju vremena. Nama je traženje kontakata veoma bitno jer na taj način štitimo ljude. Nakon što dobimo spisak bliskih kontakata, mi krećemo u potragu za njima i uputimo ih što im je dalje za činiti - kazao je Lipovac.

Na današnjoj pressici Županijskog stožera civilne zaštite uručeno je 60 zaštitnih vizira Domu zdravlja Krapinsko – zagorske županije koje su izdradili djelatnici i učenici Srednje škole Krapina. Ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan se je zahvalila na donaciji i kazala je kako će im to uvelike pomoći u obrani od koronavirusa. - Ja se zahvaljujem na ovoj donaciji koju nam je darovala Srednja škola Krapina. Sigurno da će nam to jako dobro doći u ovoj protiv koronavirusa. Naši liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti su prvi na liniji obrane i dosad smo imali 6 liječnika u izolaciji. Svi su se danas vratili na posao i njihovi rezultati su bili negativni. Mi se trudimo da provodimo mjere koje su po preporuci epidemiologa i zdravstvene službe – zahvalila se je Dogan.