Elektro – laboratorij u SŠ Konjščina hvalevrijedan je primjer suradnje gospodarstva i obrazovanja

Autor sp

Laboratorij je osmislila SŠ Konjščina, financirala ga je tvrtka Schrack Technik d.o.o., a na njemu su radili učenici i nastavnici škole

IMG_20211207_141737.jpg

U Srednjoj školi Konjščina danas je otvoren elektro – laboratorij, koji predstavlja hvalevrijedan primjer suradnje gospodarstva i obrazovanja. Naime, radi se o uspješnoj suradnji između SŠ Konjščina i tvrtke Schrack Technik d.o.o. koja je započela školske godine 2019./2020. Nastavnici elektrotehničkih predmeta osmislili su projekt za izradu laboratorija koji bi učenicima služio za vježbe iz područja elektrotehnike i prezentirali ga Josipu Zdenkoviću, direktoru tvrtke Schrack Technik. On je prepoznao potencijal tog projekta i odobrio financiranje.

Korona je donekle usporila realizaciju projekta tako da je u većem dijelu realiziran kroz ljeto 2021. i finiširan početkom ove školske godine. Zanimljivo je da je kompletan materijal i opremu za laboratorij financirao Schrack, a sve što se u njemu nalazi rad je ruku učenika i nastavnika SŠK. Neki su dijelovi izrađeni od recikliranog materijala (stara računala). Uloženo je jako puno truda, znanja i volonterskog rada.

- Rezultat je izvrstan i usudila bih se reći da SŠK ima suvremen i kvalitetan elektro-laboratorij, jedinstven na području RH. Učenici i nastavnici su svoje slobodno vrijeme potrošili preko ljeta da bi napravili taj laboratorij, a on je sada u potpunosti završen i služi svojoj svrsi. Učenici u njemu već rade, uče i vježbaju – rekla je ravnateljica škole Milojka Rataić. Vrijednost laboratorija je velika, preko pola milijuna kuna. - Da smo sami kao škola išli svu tu opremu išli nabavljati, cifra bi vjerojatno došla i do miijun kuna. Međutim, svojim radom smo uštedjeli stotine tisuća – kaže ravnateljica.


Na loboratoriju su radili nastavnici Milan Havoić, Mario Varga, Dalibor Smetiško i Ivana Smetiško te učenici Karlo Habljak, Danijel Jakuš i Franjo Kranjec.


Josip Zdenković ispred tvrtke Schrack Technik d.o.o. rekao je da su oni podružnica europske tvrtke koja u Hrvatskoj djeluje već 27 godina. - Do suradnje je došlo našim nastojanjem da ne ide sav novac natrag kao dobit u Austriju, već da određeni dio ostane u društveno – odgovornom projektu u Hrvatskoj. I tu smo dobili punu podršku rukovodstva da pronađemo takve škole kojima je to potrebno. Mi smo samo odrađivali tu našu misiju. I eto, priča nije trajala predugo, sjetio sam se s kime sam studirao, to je bio Milan Havoić, profesor u školi, i čuli smo se, upoznao sam se s ostalim profesorima, došao sam tu, pogledao što imaju, što trebaju i razmislili smo kako biso mogli najbolje pomoći. Oni imaju vrijeme, a mi imamo financijsku snagu koaj je bila potrebna. I to je bilo dovoljno – rekao je Zdenković, kojem su ravnateljica škole kao i pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu uručile zahvalnicu škole i zahvalnicu Krapinsko – zagorske županije za veliki doprinos i ulaganje.


-Ulaganje u obrazovanje i mlade ljude, razmišljanje da ostanu na području županije, Hrvatske, da se ovdje mogu školovati, zaposliti, to je nešto nemjerljivo – rekla je pročelnica Smičić Slovenec.


Zadovoljana je bila i načelnica Općine Konjščina Anita Krok, koja istaknula veliki značaj ovog ulaganja i ostvarenja. - Sama povijest SŠ Konjščina se povezuje s razvojem naše općine, obrazovanje je u Konjščini uvijek bilo bitno i iz naše su škole izašli mnogi kadrovi. Naša škola zadnjih godina došla je na razinu uspješnijih škola, ne samo u KZŽ već i šire. Drago mi je da se realizira surdadnja izmešu škole i općine, zajedno smo u kombinaciji s Krapinsko – zagorskom županijom u potrazi za zemljištem za poligon za školu. Što se tiče ovog projekata, moram pohvaliti ravnateljicu i njezine suardnike koji stvarno se bore rukama i nogama do dovedu projekte u školu, a time i u općinu. Pohvalno je da SŠ razvija i suradnju s poslodavcima i tome trebamo težiti – rekla je načelnica.


Na otvorenju su prisustvovali i učenici oji su sudjelovalu u radnu na opremanju laboratorija. – Veliko nam je zadovoljstvo što smo u ovome sudjelovali, nadam se da će nas dugo služiti, kako nas tako i druge generacije – rekao je učenik Karlo Habljak.