Prethodni članak
Sljedeći članak

Elektro – laboratorij u SŠ Konjščina hvalevrijedan je primjer suradnje gospodarstva i obrazovanja

Laboratorij je osmislila SŠ Konjščina, financirala ga je tvrtka Schrack Technik d.o.o., a na njemu su radili učenici i nastavnici škole


U Srednjoj školi Konjščina danas je otvoren elektro – laboratorij, koji predstavlja hvalevrijedan primjer suradnje gospodarstva i obrazovanja. Naime, radi se o uspješnoj suradnji između SŠ Konjščina i tvrtke Schrack Technik d.o.o. koja je započela školske godine 2019./2020. Nastavnici elektrotehničkih predmeta osmislili su projekt za izradu laboratorija koji bi učenicima služio za vježbe iz područja elektrotehnike i prezentirali ga Josipu Zdenkoviću, direktoru tvrtke Schrack Technik. On je prepoznao potencijal tog projekta i odobrio financiranje.

Korona je donekle usporila realizaciju projekta tako da je u većem dijelu realiziran kroz ljeto 2021. i finiširan početkom ove školske godine. Zanimljivo je da je kompletan materijal i opremu za laboratorij financirao Schrack, a sve što se u njemu nalazi rad je ruku učenika i nastavnika SŠK. Neki su dijelovi izrađeni od recikliranog materijala (stara računala). Uloženo je jako puno truda, znanja i volonterskog rada.

- Rezultat je izvrstan i usudila bih se reći da SŠK ima suvremen i kvalitetan elektro-laboratorij, jedinstven na području RH. Učenici i nastavnici su svoje slobodno vrijeme potrošili preko ljeta da bi napravili taj laboratorij, a on je sada u potpunosti završen i služi svojoj svrsi. Učenici u njemu već rade, uče i vježbaju – rekla je ravnateljica škole Milojka Rataić. Vrijednost laboratorija je velika, preko pola milijuna kuna. - Da smo sami kao škola išli svu tu opremu išli nabavljati, cifra bi vjerojatno došla i do miijun kuna. Međutim, svojim radom smo uštedjeli stotine tisuća – kaže ravnateljica.


Na loboratoriju su radili nastavnici Milan Havoić, Mario Varga, Dalibor Smetiško i Ivana Smetiško te učenici Karlo Habljak, Danijel Jakuš i Franjo Kranjec.


Josip Zdenković ispred tvrtke Schrack Technik d.o.o. rekao je da su oni podružnica europske tvrtke koja u Hrvatskoj djeluje već 27 godina. - Do suradnje je došlo našim nastojanjem da ne ide sav novac natrag kao dobit u Austriju, već da određeni dio ostane u društveno – odgovornom projektu u Hrvatskoj. I tu smo dobili punu podršku rukovodstva da pronađemo takve škole kojima je to potrebno. Mi smo samo odrađivali tu našu misiju. I eto, priča nije trajala predugo, sjetio sam se s kime sam studirao, to je bio Milan Havoić, profesor u školi, i čuli smo se, upoznao sam se s ostalim profesorima, došao sam tu, pogledao što imaju, što trebaju i razmislili smo kako biso mogli najbolje pomoći. Oni imaju vrijeme, a mi imamo financijsku snagu koaj je bila potrebna. I to je bilo dovoljno – rekao je Zdenković, kojem su ravnateljica škole kao i pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu uručile zahvalnicu škole i zahvalnicu Krapinsko – zagorske županije za veliki doprinos i ulaganje.


-Ulaganje u obrazovanje i mlade ljude, razmišljanje da ostanu na području županije, Hrvatske, da se ovdje mogu školovati, zaposliti, to je nešto nemjerljivo – rekla je pročelnica Smičić Slovenec.


Zadovoljana je bila i načelnica Općine Konjščina Anita Krok, koja istaknula veliki značaj ovog ulaganja i ostvarenja. - Sama povijest SŠ Konjščina se povezuje s razvojem naše općine, obrazovanje je u Konjščini uvijek bilo bitno i iz naše su škole izašli mnogi kadrovi. Naša škola zadnjih godina došla je na razinu uspješnijih škola, ne samo u KZŽ već i šire. Drago mi je da se realizira surdadnja izmešu škole i općine, zajedno smo u kombinaciji s Krapinsko – zagorskom županijom u potrazi za zemljištem za poligon za školu. Što se tiče ovog projekata, moram pohvaliti ravnateljicu i njezine suardnike koji stvarno se bore rukama i nogama do dovedu projekte u školu, a time i u općinu. Pohvalno je da SŠ razvija i suradnju s poslodavcima i tome trebamo težiti – rekla je načelnica.


Na otvorenju su prisustvovali i učenici oji su sudjelovalu u radnu na opremanju laboratorija. – Veliko nam je zadovoljstvo što smo u ovome sudjelovali, nadam se da će nas dugo služiti, kako nas tako i druge generacije – rekao je učenik Karlo Habljak.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog prometne nesreće na autocesti A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva zatvoren je uključni krak čvora DRAGA u smjeru mosta Krk. Obilazak: čvor Draga-čvor Orehovica-čvor Čavle-čvor Orehovica-čvor Draga. Zbog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8)...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program