Domaća banka ostvarila više od milijardu kuna dobiti

Vrijednost ukupne imovine banke 1.ožujka iznosila je 37,9 milijardi kuna

hpb-

Hrvatska poštanska banka (HPB) ostvarila je u prvom ovogodišnjem polugodištu neto dobit od 1,07 milijardi kuna, kao rezultat prihoda uslijed akvizicijskih aktivnosti i nastavka stvaranja dobiti na razini banke, stoji u financijskom izvješću HPB-a objavljenog u petak. Usporedbe radi, u prvom polugodištu prošle godine bančina dobit iznosila je 147,5 milijuna kuna. Ukupni prihodi iz poslovanja u prvih šest mjeseci ove godine bili su im 417,5 milijuna kuna, što je za 0,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, kada su iznosili 415,6 milijuna kuna, piše Poslovni dnevnik

“Glavni čimbenici rekordnih pozitivnih rezultata HPB Grupe u prvom polugodištu 2022., osim efekata akvizicijskih aktivnosti, bili su ostvarenje dobiti iz poslovanja, i to u okolnostima rastuće inflacije i troškova prilagodbe poslovanja za uvođenje eura. HPB uspješno je anulirao nepovoljne učinke pada cijena obveznica uzrokovanog najavom promjene monetarne politike radi obuzdavanja inflacije te nastavio s provedbom strateških projekata HPB Grupe”, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, HPB je 1. ožujka 2022. preuzeo Sberbank sada Novu hrvatsku banku, čime je omogućio stabilizaciju njezinog poslovanja, kao i očuvanje njezine imovine i imovine njezinih klijenata.

Vrijednost ukupne imovine HPB-a na kraju lipnja iznosila je 37,9 milijardi kuna, ili 7,7 milijardi više nego godinu ranije. Banka je imala 31 milijardu kuna ukupnih depozita te 21,9 milijardi kuna neto kredita odobrenih klijentima.