DAN OPĆINE HRAŠĆINA Kolar: ‘Vjerujem da ćemo ovdje napraviti ne samo hrvatsku, već europsku atrakciju’

Autor sp

Općina Hrašćina danas slavi svoj dan

IMG_20230526_185258.jpg

Općina Hrašćina svečanom je sjednicom Općinskog vijeća, koju je otvorila predsjednica Općinskog vijeća Ljubica Mikulčić, proslavila svoj Dan.

Mikulčić je podsjetila na bogatu povijest Hrašćine i zahvalila svima koji su svojim zalaganjem pridonijeli razvoju općine, a spomenula je iznameniti meteorit koji je pao 26. svibnja 1751. godine i po kojem je Hrašćina poznata u svijetu. Zahvalila je Županiji na pomoći oko promocije ovog svjetskog fenomena te financijskoj i logističkoj podršci.


Načelnik Branko Tukač osvrnuo se na 30. rođendan Općine, kao i na provedene aktivnosti i projekte.
-Prije 30 godina nismo imali niti jednog kilometra asfaltiranih cesta, sada ih imamo 40, voda je došla do svih kućanstava, rasvjeta je došla do svih mjesta, a sada je spajamo i između pojedinih mjesta. Imat ćemo potpuno ekološku rasvjeta na području cijele općine – naglasio je Tukač.


Načelnik je dodao da je kapitalni projekt bila sportska dvorana, a od onih koji slijede, svakako su najvažniji gradnja dječjeg vrtića te Astro – centra. - Za vrtić koji je kapitalni projekt u ovoj godin dobivena su sredstva iz Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu 764.483 eura. Građevinska dozvola je riješena, i uskoro kreće javna nabava za izgradnju vrtića. Cijeli projekt vrijedan je dva milijuna eura, pa će Općina pokušati financijska sredstva još osigurati iz fondova i ministarstava – rekao je načelnik. Projekt Astro – centra odradit će se u suradnji sa Županijom, zemljište je osigurano, slijedi rad na projektnoj dokumentaciji, a radi se i na kupnji zemljišta kod samog obilježja pada metorita koje bi se uredilo.


-Radilo se na gradnji Društvenog doma u Hrašćini, traju radovi na uređenju parka u Trgovišću, vrijedni 68.000 eura, a dio, 21.000 eura, osigurali smo preko LAG – a Prizag, preko kojeg smo prijavili i projekt uređenja vijećnice odnosno Kulturno – informativnog centra. Općina radi i na izmjenama Prostornog plana, koji će biti gotov krajem kolovoza, a u njih se krenulo zbog potreba Općine, ali i građana koji planiraju gradnju kuća za odmor. Uredit će se i Društveni dom u Kraljevcu te vatrogasni dom u Vrbovu prenamijeniti u Društveni dom. Ovih dana kreće i sanacija klizišta Maretići, vrijedna 367.000 eura, osiguranih preko protupotresnih mjera – rekao je načelnik te istaknuo odličnu suradnju i veliku pomoć Županije u ostavrivanju projekata. Između ostalog, spomenuo je i veliku vrijednost projekta Zaželi u sklopu kojeg je zaposleno 10 žena koje skrbe za 60 starijih korisnika i nadu da će se taj program nastaviti i dalje. Na kraju, Tukač je zahvalio svim dosadašnjim i vijećnicima, predsjednicima Općinskog vijeća, udrugama, školi, kao i djelatnicama Općine koje odrađuju velik posao.


U ime načelnika i gradonačelnika, čestitke je uputila načelnica Konjščina Anita Krok, izrazivši uvjerenje da će Općina uspjeti u svim planovima. – Iza svega učinjenog stoji puno truda, a Općina Hrašćina je mala općina dobrog i velikog srca – rekla je Krok.


Čestitke je uputio i izaslanik predsjednika Vlade Anderja Plenkovića, državni tajnik Zdravko Tušek, koji je istaknuo da je Hrašćina danas ugodno mjesto za život te pohvalio Općinu što se javlja na natječaje ministarstava i povlači novce iz EU. – Budite aktivni partner Vlade i dalje – poručio je Tušek.


Obratio se i izaslanik predsjendika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. – Slušajući retrospektivu, gledajući doprinose u 30 godina, pomaci su vidljivi na terenu i velika je razlika od onda kada smo bili dijelom nekih velikih općina. Vrlo je važno da postoje ovakve administrativne jedinice i da rastemo iznutra – rekao je Jenkač. 


Izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića , župan Željko Kolar, rekao je da je predsjednik najavio dolazak u Hrašćinu, kako bi mu se prezentirali projekti koje oko hrašćinskog meteorita i Astro centra.


- Pozivam Vladu RH da uloži toliko novaca u Hrašćinu koliko je uložila Županija, da podrži onoliko projekte koliko je to napravila Županija i vjerujem da ćemo sve projekte ove ambiciozne općine koja ima viziju koja jednostavno i brzo realizirati – rekao je župan te istaknuo da je nemoguće, niti uz pomoć Vlade, ministarstava, EU fondova i Županije, sve napraviti ako Općina nema fiskalnih kapaviteta. - Stoga je poruka: ne dirajmo izvorne prihode općina i gradova u RH, ajmo pronalaziti druge modele da povećamo plaće u RH, ali da osnažimo financijski JLS – upozorio je Kolar.
Župan je napomenuo koristi od ustroja JLS, doprinos samostalnosti Hrvatske i ulaska u Europsku uniju razvoju lokalne i regionalne samouprave.

- Pred nama je nova financijska omotnica, Mehanizam za oporavak i otpornost i nikada više novaca nije bilo na raspolaganju, 24 milijardi eura. To je ogroman izazov i šansa za sve JLS i vjerujem da ćemo mi u Zagorju, ako ćemo imati isti tretman, Zagorju polučiti odlične rezultate – rekao je župan. Uputio je čestitke udrugama hrašćinskim udrugama koje su natprosječno aktivne i vrlo snažne te naglasio da bez jakog civilnog društva nema prosperiteta.


-Nastavit ćemo ulaganja u obrazovanje, sigurno kroz 2024. i 2025. godinu završiti i dogradnju i energetsku obnovu škole, sigurno ćemo do kraja godine imati građevinsku dozvolu za izgradnju našeg Astro centra i sigurno ćemo otkupiti okolno zemljište potrebno za terensku nastavu za djecu. Tu smo aktivnosti digli na razinu Instituta Ruđer Bošković i nadležnog ministarstva i vjerujem da ćemo ovdje u Hrašćini napraviti ne samo hrvatsku, već europsku atrakciju – zaključio je Kolar.

Svečanost je bila prilika i za dodjelu općinskih priznanja. Plakete Općine Hrašćina primili su DVD Hrašćina Trgovišće, LD Srndać, KUD Meteor, Društvo Naša djeca, Klub ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina, Udruga umirovljenika Konjščina, hrašćina i Budinščina, Udruga vinara i vinogradara Trsek, Esperantsko društvo Trixini, OŠ Vladimir Nazor Budinščina, Područna škola Hrašćina, Milan Kovačićek i Vladimir Kovačićek. Načelnik je dodijelio i zahvalnice za doprinos u vatrogastvu Rudolfu Huciki i Zlatku Šmitu te za doprinos u mažoret sportu Petri Tržec. 

 U kulturno - umjetničkom programu nastupili su osnovnoškolci, a mogla se pogledati i izložba rukotvorina vezilja KUD – a ‘Meteor’