Prethodni članak
Sljedeći članak

DAN OPĆINE HRAŠĆINA Kolar: ‘Vjerujem da ćemo ovdje napraviti ne samo hrvatsku, već europsku atrakciju’

Općina Hrašćina danas slavi svoj dan


Općina Hrašćina svečanom je sjednicom Općinskog vijeća, koju je otvorila predsjednica Općinskog vijeća Ljubica Mikulčić, proslavila svoj Dan.

Mikulčić je podsjetila na bogatu povijest Hrašćine i zahvalila svima koji su svojim zalaganjem pridonijeli razvoju općine, a spomenula je iznameniti meteorit koji je pao 26. svibnja 1751. godine i po kojem je Hrašćina poznata u svijetu. Zahvalila je Županiji na pomoći oko promocije ovog svjetskog fenomena te financijskoj i logističkoj podršci.


Načelnik Branko Tukač osvrnuo se na 30. rođendan Općine, kao i na provedene aktivnosti i projekte.
-Prije 30 godina nismo imali niti jednog kilometra asfaltiranih cesta, sada ih imamo 40, voda je došla do svih kućanstava, rasvjeta je došla do svih mjesta, a sada je spajamo i između pojedinih mjesta. Imat ćemo potpuno ekološku rasvjeta na području cijele općine – naglasio je Tukač.


Načelnik je dodao da je kapitalni projekt bila sportska dvorana, a od onih koji slijede, svakako su najvažniji gradnja dječjeg vrtića te Astro – centra. - Za vrtić koji je kapitalni projekt u ovoj godin dobivena su sredstva iz Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu 764.483 eura. Građevinska dozvola je riješena, i uskoro kreće javna nabava za izgradnju vrtića. Cijeli projekt vrijedan je dva milijuna eura, pa će Općina pokušati financijska sredstva još osigurati iz fondova i ministarstava – rekao je načelnik. Projekt Astro – centra odradit će se u suradnji sa Županijom, zemljište je osigurano, slijedi rad na projektnoj dokumentaciji, a radi se i na kupnji zemljišta kod samog obilježja pada metorita koje bi se uredilo.


-Radilo se na gradnji Društvenog doma u Hrašćini, traju radovi na uređenju parka u Trgovišću, vrijedni 68.000 eura, a dio, 21.000 eura, osigurali smo preko LAG – a Prizag, preko kojeg smo prijavili i projekt uređenja vijećnice odnosno Kulturno – informativnog centra. Općina radi i na izmjenama Prostornog plana, koji će biti gotov krajem kolovoza, a u njih se krenulo zbog potreba Općine, ali i građana koji planiraju gradnju kuća za odmor. Uredit će se i Društveni dom u Kraljevcu te vatrogasni dom u Vrbovu prenamijeniti u Društveni dom. Ovih dana kreće i sanacija klizišta Maretići, vrijedna 367.000 eura, osiguranih preko protupotresnih mjera – rekao je načelnik te istaknuo odličnu suradnju i veliku pomoć Županije u ostavrivanju projekata. Između ostalog, spomenuo je i veliku vrijednost projekta Zaželi u sklopu kojeg je zaposleno 10 žena koje skrbe za 60 starijih korisnika i nadu da će se taj program nastaviti i dalje. Na kraju, Tukač je zahvalio svim dosadašnjim i vijećnicima, predsjednicima Općinskog vijeća, udrugama, školi, kao i djelatnicama Općine koje odrađuju velik posao.


U ime načelnika i gradonačelnika, čestitke je uputila načelnica Konjščina Anita Krok, izrazivši uvjerenje da će Općina uspjeti u svim planovima. – Iza svega učinjenog stoji puno truda, a Općina Hrašćina je mala općina dobrog i velikog srca – rekla je Krok.


Čestitke je uputio i izaslanik predsjednika Vlade Anderja Plenkovića, državni tajnik Zdravko Tušek, koji je istaknuo da je Hrašćina danas ugodno mjesto za život te pohvalio Općinu što se javlja na natječaje ministarstava i povlači novce iz EU. – Budite aktivni partner Vlade i dalje – poručio je Tušek.


Obratio se i izaslanik predsjendika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. – Slušajući retrospektivu, gledajući doprinose u 30 godina, pomaci su vidljivi na terenu i velika je razlika od onda kada smo bili dijelom nekih velikih općina. Vrlo je važno da postoje ovakve administrativne jedinice i da rastemo iznutra – rekao je Jenkač. 


Izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića , župan Željko Kolar, rekao je da je predsjednik najavio dolazak u Hrašćinu, kako bi mu se prezentirali projekti koje oko hrašćinskog meteorita i Astro centra.


- Pozivam Vladu RH da uloži toliko novaca u Hrašćinu koliko je uložila Županija, da podrži onoliko projekte koliko je to napravila Županija i vjerujem da ćemo sve projekte ove ambiciozne općine koja ima viziju koja jednostavno i brzo realizirati – rekao je župan te istaknuo da je nemoguće, niti uz pomoć Vlade, ministarstava, EU fondova i Županije, sve napraviti ako Općina nema fiskalnih kapaviteta. - Stoga je poruka: ne dirajmo izvorne prihode općina i gradova u RH, ajmo pronalaziti druge modele da povećamo plaće u RH, ali da osnažimo financijski JLS – upozorio je Kolar.
Župan je napomenuo koristi od ustroja JLS, doprinos samostalnosti Hrvatske i ulaska u Europsku uniju razvoju lokalne i regionalne samouprave.

- Pred nama je nova financijska omotnica, Mehanizam za oporavak i otpornost i nikada više novaca nije bilo na raspolaganju, 24 milijardi eura. To je ogroman izazov i šansa za sve JLS i vjerujem da ćemo mi u Zagorju, ako ćemo imati isti tretman, Zagorju polučiti odlične rezultate – rekao je župan. Uputio je čestitke udrugama hrašćinskim udrugama koje su natprosječno aktivne i vrlo snažne te naglasio da bez jakog civilnog društva nema prosperiteta.


-Nastavit ćemo ulaganja u obrazovanje, sigurno kroz 2024. i 2025. godinu završiti i dogradnju i energetsku obnovu škole, sigurno ćemo do kraja godine imati građevinsku dozvolu za izgradnju našeg Astro centra i sigurno ćemo otkupiti okolno zemljište potrebno za terensku nastavu za djecu. Tu smo aktivnosti digli na razinu Instituta Ruđer Bošković i nadležnog ministarstva i vjerujem da ćemo ovdje u Hrašćini napraviti ne samo hrvatsku, već europsku atrakciju – zaključio je Kolar.

Svečanost je bila prilika i za dodjelu općinskih priznanja. Plakete Općine Hrašćina primili su DVD Hrašćina Trgovišće, LD Srndać, KUD Meteor, Društvo Naša djeca, Klub ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina, Udruga umirovljenika Konjščina, hrašćina i Budinščina, Udruga vinara i vinogradara Trsek, Esperantsko društvo Trixini, OŠ Vladimir Nazor Budinščina, Područna škola Hrašćina, Milan Kovačićek i Vladimir Kovačićek. Načelnik je dodijelio i zahvalnice za doprinos u vatrogastvu Rudolfu Huciki i Zlatku Šmitu te za doprinos u mažoret sportu Petri Tržec. 

 U kulturno - umjetničkom programu nastupili su osnovnoškolci, a mogla se pogledati i izložba rukotvorina vezilja KUD – a ‘Meteor’

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook