Capak: 'Trenutno ne planiramo ići u pregovore s Kinezima i Rusima oko cjepiva'

Capak je komentirao situaciju s nedostatkom cjepiva. Rekao je kako je Pfizer smanjio 14 kutija cjepiva u četiri tjedna, a Moderna je sutra trebala isporučiti 4800, ali su to pomaknuli na nedjelju

Davorin Visnjic/PIXSELL - Stožer

Održana je konferencija za medije Nacionalnog stožera. Rečeno je da je cijepljeno dosad 58.077 osoba, 46.170 osoba je primilo prvu dozu, a više od 11 tisuća je primilo obje doze.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da imamo tjedni pad od 20 posto. - Incidencija 216 na 100.000 u 14 dana. Sisačko-moslavačka županija je na prvom mjestu s 386, a Istarska najniža s 92 - kazao je Capak. Hrvatska je na 6. mjestu po incidenciji u EU, pet država ima nižu. Po stopi smrtnosti smo na 20. mjestu u EU.

- Prijavljene su 284 sumnje na nuspojave na Pfizer. Dvije su bile ozbiljne alergijske reakcije. Na Modernino cjepivo je bilo 10 prijava i to su uglavnom blage - rekao je Capak.  

Nedostatak cjepiva

Na pitanje kako u ovoj situaciji doći do cjepiva, Capak je kazao da je Hrvatska zajedno s EU ušla u pregovore sa 6 + 1 proizvođača i ugovori kažu da sami ne možemo ući u pregovore s tim proizvođačima. "Što se tiče ruskih i kineskih proizvođača cjepiva oni traže poseban proces registracije. Ni jedni ni drugi nisu pokazali želju da idu prema Europskog agenciji za lijekove. To bi zahtjevalo proces registracije i njihov zahtjev. Zasad ne planiramo ući u razgovore s proizvođačima jer smo se EU dogovorili da idemo skupa s njima - rekao je Capak. 

Zbog manjih količina Pfizera, Capak je kazao da će za neke trebati odgoda od tjedan dana, što se tiče cijepljenja. -Pfizer kaže da je najraniji rok docjepljivanja 21 dan, ali može biti i šest tjedana - rekao je Capak i dodao da pripremaju sve da dobiju drugu dozu Pfizera.

- Smanjeno nam je 14 kutija cjepiva u četiri tjedna od Pfizera. Moderna nam je sutra trebala isporučiti 4800, ali su to pomaknuli na nedjelju - rekao je Capak.

- S jednom dozom se postiže određena razina imuniteta, ali potpuno cijepljenje su dvije doze. Mislimo da ćemo dobiti veće količine i da ćemo ih dobiti nešto ranije nego se sada priča na razini EU. Mnogi napori su usmjereni da farmaceutska industrija poporavi ono što je napravila - kazao je Capak, piše  Vijesti.hr.