Prethodni članak
Sljedeći članak

Capak: 'Trenutno ne planiramo ići u pregovore s Kinezima i Rusima oko cjepiva'

Capak je komentirao situaciju s nedostatkom cjepiva. Rekao je kako je Pfizer smanjio 14 kutija cjepiva u četiri tjedna, a Moderna je sutra trebala isporučiti 4800, ali su to pomaknuli na nedjelju


Održana je konferencija za medije Nacionalnog stožera. Rečeno je da je cijepljeno dosad 58.077 osoba, 46.170 osoba je primilo prvu dozu, a više od 11 tisuća je primilo obje doze.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da imamo tjedni pad od 20 posto. - Incidencija 216 na 100.000 u 14 dana. Sisačko-moslavačka županija je na prvom mjestu s 386, a Istarska najniža s 92 - kazao je Capak. Hrvatska je na 6. mjestu po incidenciji u EU, pet država ima nižu. Po stopi smrtnosti smo na 20. mjestu u EU.

- Prijavljene su 284 sumnje na nuspojave na Pfizer. Dvije su bile ozbiljne alergijske reakcije. Na Modernino cjepivo je bilo 10 prijava i to su uglavnom blage - rekao je Capak.  

Nedostatak cjepiva

Na pitanje kako u ovoj situaciji doći do cjepiva, Capak je kazao da je Hrvatska zajedno s EU ušla u pregovore sa 6 + 1 proizvođača i ugovori kažu da sami ne možemo ući u pregovore s tim proizvođačima. "Što se tiče ruskih i kineskih proizvođača cjepiva oni traže poseban proces registracije. Ni jedni ni drugi nisu pokazali želju da idu prema Europskog agenciji za lijekove. To bi zahtjevalo proces registracije i njihov zahtjev. Zasad ne planiramo ući u razgovore s proizvođačima jer smo se EU dogovorili da idemo skupa s njima - rekao je Capak. 

Zbog manjih količina Pfizera, Capak je kazao da će za neke trebati odgoda od tjedan dana, što se tiče cijepljenja. -Pfizer kaže da je najraniji rok docjepljivanja 21 dan, ali može biti i šest tjedana - rekao je Capak i dodao da pripremaju sve da dobiju drugu dozu Pfizera.

- Smanjeno nam je 14 kutija cjepiva u četiri tjedna od Pfizera. Moderna nam je sutra trebala isporučiti 4800, ali su to pomaknuli na nedjelju - rekao je Capak.

- S jednom dozom se postiže određena razina imuniteta, ali potpuno cijepljenje su dvije doze. Mislimo da ćemo dobiti veće količine i da ćemo ih dobiti nešto ranije nego se sada priča na razini EU. Mnogi napori su usmjereni da farmaceutska industrija poporavi ono što je napravila - kazao je Capak, piše  Vijesti.hr.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook