[30. OBLJETNICA] Znate li što Hrvatska slavi na današnji dan?

Autor jk

Danas, 15. siječnja, Hrvatska obilježava Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

hrvatska zastava.jpg

Hrvatska je 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata zemlja i uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je odigrala važnu ulogu u priznavanju naše države u svijetu.

Predsjednik Franjo Tuđman te je večeri, u svom televizijskom obraćanju naciji, rekao:

'Današnji dan - 15. siječnja 1992. - bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnost.'

Toga dana Hrvatsku su priznale Belgija, Ujedinjeno Kraljevstvo, danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska i Švedska, dok su to prije ovog dana učinile Sveta Stolica, Njemačka, Island, Estonija, Litva, Slovenija, Ukrajina i San Marino.

Prva država koja je Hrvatsku priznala bio je Island, koji je tu odluku donio 19. prosinca 1991., istoga dana i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja.

Dva dana prije Europske zajednice, međunarodno priznanje Hrvatske objavila je Sveta stolica.