Prethodni članak
Sljedeći članak

[30. OBLJETNICA] Znate li što Hrvatska slavi na današnji dan?

Danas, 15. siječnja, Hrvatska obilježava Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske


Hrvatska je 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata zemlja i uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je odigrala važnu ulogu u priznavanju naše države u svijetu.

Predsjednik Franjo Tuđman te je večeri, u svom televizijskom obraćanju naciji, rekao:

'Današnji dan - 15. siječnja 1992. - bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnost.'

Toga dana Hrvatsku su priznale Belgija, Ujedinjeno Kraljevstvo, danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska i Švedska, dok su to prije ovog dana učinile Sveta Stolica, Njemačka, Island, Estonija, Litva, Slovenija, Ukrajina i San Marino.

Prva država koja je Hrvatsku priznala bio je Island, koji je tu odluku donio 19. prosinca 1991., istoga dana i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja.

Dva dana prije Europske zajednice, međunarodno priznanje Hrvatske objavila je Sveta stolica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook