Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

Iz bakine pučke bilježnice: Na Badnjak post, za Božič jela dost

Pripreme za Božić u zagorskim su domovima nekad bili obredi koji su se bezrezervno obnašali....

Ako dani u godini imaju svojeg „pučkog kralja“, onda je to zasigurno Božić. Nijedan kršćanski blagdan nije toliko spominjan u narodnim izrekama i pučkim predajama kao Božić, dan rođenja Kristova. Pripreme za Božić u zagorskim su domovima nekad bili obredi koji su se bezrezervno obnašali.

- Na Badnjak navečer peč bi kuril same gazda šteri bi na ogenj metal debele komade drf da slučajne nej prek noči ostali bez ognja jer tuo donaša nesreču. Negda na Badnjak niesme jeli se do večerje pokle štere sme išli na polnočku. Za polnočku sme se na tjedne predi dogovarali, šte bu kak i s kiem išel vu cierkvu - prisjećala se hraščinska baka Ivka. Na Badnjak se kitio bor, koji je je bio glavni ukras kuće za božićnih blagadana.

- Bor, ili kak sme govorili – cimer, bi se kitil na Badnjak na večer i to bi dielala gazdarica z decu, ili babica z nučići. Gazda, če nije bil ded živ onda otec, bi same špicu del na vrh bora, a predi toga i bor odciekel vu šume, donesel ga dime i nasadil. Na cimera su se metale kuglice, štere je mati imiela spravljene v ormaru zamotane v novinski papier i nije se ih smele dirati, kojekakvi lanceki i papernjati ukrasi. Pod cimera su se metale jabuke – bužičnice, i tuo za sake diete pri hiži po jedna, da budu zdravi, lijiepi i črljeni ciele druge lete, kak jabučice. Je, pod cimerom je muorala biti i šenica štera se posieala na svetu Luciju - govorila je baka koja je uvijek prisustvovala kićenju bora.

No, zagorski domovi nisu se ukrašavali samo borovima, jer su se ukrasi stavljali i na bunare, na ulazna vrata na štalama, kao i na kućne prozore.

- Je, i blage je muorale znati da je veliki svetek. Te dane su bolše i jeli i krma se nigdar nije šparala na Badnjak ili Božič, na Štiefanje, Nove lete ili Tri Kralje. Tak je bile i pri ljudi. Same, kaj je na Badnjak trebal biti post, a na Božič jela dosta. Glavne jele na Božič bila je purica štera se klala dan prije Badnjaka, onda je na Badnjak odstala vu špajze da bi se na Božičv jutre diela v tulec i onda se z mlinci i zeljom iela na Božič, i zalijievala z rujnim vincem, deca z malinovcem. Znale se da je Božič jer sme si bil vređeni, za svetek otpravljeni, a vu hiži je dišale mese i kolači, čega nije bile saki dan kak denes gda je, kak se čini, Božič saki dan, a gda doujde te veliki svetek, sega nam je dost jer sme prejieđeni i više nam nije do ničega, ni do rane, ni do pila. Još mi to nekak ide v glavu, ali nikak ne razmem one šteri veliju da im nije do ljudi na Božič jer bi se šteli male počinuti o sieh. A, kaj buš, takve je vriejme, same se bu i tuo morale zmeniti jer se bume dotrgli kak narod - upozoravala je pronicljiva starica.

Facebook

Opasnost je od naleta na životinju (uočen je pas) na autocesti A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva između graničnog prijelaza RUPA i naplatne postaje RUPA, a od predmeta na kolniku na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između tunela ČELINKA i BRISTOVAC u smjer...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program