Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

Iz bakine pučke bilježnice: Ak je baba na proslave Vincekovoga, tuča bu curela

Piše: Zoran Gregurek
Naš Vincek šteri puniš naše kupice- okriepi nas.
Ti šteri mutiš naše glave- okriepi nas.
Ti šter

Naš Vincek šteri puniš naše kupice- okriepi nas.
Ti šteri mutiš naše glave- okriepi nas.
Ti šteri razigravaš naše trudne oči - okriepi nas.
Ti šteri razvezuješ naše jezike- okriepi nas.
Ti šteri pesme tiraš na naša vusta- okriepi nas.
Ti koji bedastoče pripovijiedaš čez nas- okriepi nas.


- Tak se negdar i denes vrši običaj gdja se na Vincekove duojde vu gorice (trsje) i popieva velikomu vinskomu svecu Vinceku. A saki gazda i družina z subo muoraju imeti kobase štere oviesiju na trse i mladoga vina da se tuo zalieje - govorila je hraščinska baka Ivka o narodnim običajima za sv. Vinka. A sv. Vinko predskazuje kakav će sljedeće jeseni biti urod grožđa.

- Če Vinceka sunče pece, v lagve vine teče. Iste tak se rekle: ake na Vincekove z krova teče, onda na jesen i vu lagve teče, kak i da je vinogradara dobre da se vrabec vu mlake na Vincekove okuplje jer bu druge lete pune vina. Zate su se naši veselili če je Vincek donesel ne same sredinu zime jer je sredozimec, nek i topleše vrijeme i da strohe curiju. Nije dobre ka bu na Vincekove hudazima, jer tuo naveščuju grde i slabe rodne lete - rekla je baka Ivka. Savjetovala je i kakvo se društvo mora okupiti na Vincekovo u vinogradu i kod klijeti.

- Ake su i babe na proslave Vincekovoga, druge bu lete tuča gruozdje oprala. Iste tak dece ne smeju biti na Vincekovovu jer ni tuo ne donaša dobre - pripovijedala bi baka.

Facebook

Pojačan je promet na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A2 Zagreb-Macelj u oba smjera, Istarskom ipsilonu u smjeru graničnih prijalaza Kaštel i Plovanija, autocesti A7 GP Rupa-Rijeka u smjeru Rijeke te na pojedinim graničnim prijelazima. Povre...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program