Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

DNEVNIK TATE BENA: UZV, CTG,… (i ostale kratice)

Piše: Tomislav Benčić-Ben
Svaka trudna žena zna, a ako ne zna ona zna njezin ginekolog, da su potrebni redoviti pregled

-Ben

Svaka trudna žena zna, a ako ne zna ona zna njezin ginekolog, da su potrebni redoviti pregledi razni. Jedan od najčešćih u ranoj fazi trudnoće je ultrazvuk (UZV - tu kraticu znam). I kad god je žena išla na ultrazvuk, štovani kolega kolumnist joj je sprintal slikicu.

I dojde žena doma i kaže mi to. „E vidiš bebu?“, pita ona mene.“Vidim, vidim“, velim ja, a zapraf ne vidim nič osim raznih crnih flekova po papiru. Skuži mene žena da nič ne vidim i krene mi objašnjavati kaj je na sliki kaj. A ja i dalje nisam nič videl.

A pred kraj trudnoće je žena vrlo često išla na CTG. Kaj je to nemam pojma. Ali se na to ide svako malo. I kak se ženica u to vrijeme već bila pristojno popunila, a ja sam zel godišnji da vozim nju na taj CTG za koji i dalje ne znam kaj to je. Mislim, našel sam ja objašnjenje na internetu kaj to je.

To je KARDIOTOKOGRAFIJA (CTG) odnosno dijagnostička metoda praćenja stanja fetusa, odnosno njegove ugroženosti. Metoda se sastoji u istodobnom bilježenju stezanja maternice i kucaja srca čeda. Stezanja maternice (kontrakcije) i kucaji čedinjeg srca se bilježe pomoću posebno konstruiranih prijemnika, koji se postavljaju na prednju trbušnu stjenku. U aparatu se različiti impulsi pretvaraju u zvučne signale, prikazuju na monitoru i bilježe na posebnom pokretnom papiru. Na temelju izgleda dobivenih krivulja određuje se stanje ploda, odnosno njegova eventualna ugroženost. (To sam „kopipejstal“ s nekakve internet stranice.)

I to sve savršeno funkcionira ukoliko su mama i beba savršeno mirne i ukoliko su posebno konstruirani prijemnici kolko-tolko ispravni. I to sve skupa traje manje od pol vure. Ali ak vam je beba nemirna onda imate problem. Problem imate i ak vam je beba premirna.

Tak jedno jutro vozim ja ženu na cetege. Ne zmislim se e je bila naručena za pol 9 ili pol 10. Uđe ona u ordinaciju i nema nje, nema nje, nema nje! Izađe van sva, sad nisam siguran da li je više bila jadna, ljuta ili splašena. Veli da joj cetege ne valja, da je beba premirna i da mora ponovno za vuru iti. Dobro. Otpeljam ja nju natrag za vuru i cetege opet ne valja, sad se beba preveč miče. Dojdite ponovno popoldan. A kaj sad? Bumo došli. Dojdemo mi popodne, ali niti onda joj cetege nije bil dobar. Žena sva u panici. Sve dok nije došla k kolegi kolumnisti dr. Furešu na kontrolu, koji je pogledal sva tri papira od cetegea i iznenadil se kak nisu dobri, kad jesu dobri?

A kad malo bolje pogledate kakvi ti uređaju jesu onda se niti ne čudite kaj su nalazi sikakvi. „Najnoviji“ cetege uređaj u zabočkoj bolnici je pa duplit veći od ostalih i SMB boje. Da budem iskren izgleda ko da ga je bivša JNA otpisala još prije neg kaj sam se ja rodil. Međutim, kaj ja znam o tome? Nič.

Morti su ti aparati kak i vino. Čim stareši tim bolji. A i veliju se da se poklonjenom konju ne gledi h zube.

Facebook