Prethodni članak
Sljedeći članak

Županija osigurala 170.000 eura za Vatrogasnu zajednicu KZŽ


Župan Željko Kolar i predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko - zagorske županije Stjepan Skuliber danas su u Krapini potpisali ugovore o županijskom financiranju rada Vatrogasne zajednice KZŽ, vrijedne 170.000 eura.


Tim sredstvima unaprijedit će se rad Vatrogasne zajednice, rekao je Skuliber.

– Bit će namijenjena i za osposobljavanje vatrogasaca, natjecanja na kojima postižemo vrhunske rezultate, a vodimo brigu i oko aktivnog odmora naše mladeži kroz Vatrogasni kamp u Fažani. Brinemo o tome da dobivamo operativne vatrogasce i snagu koja je uvijek na raspolaganju. Hvala Županiji na svim projektima koje smo zajedno radili, siguran sam da ćemo i dalje tako nastaviti – rekao je Skuliber.


Glavni zapovjednik VZ KZŽ Marijan Lovrenčić naveo je da je u prošloj godini bilo 875 vatrogasnih intervencija, što je 790 manje nego 2022. godine. - Uvijek volimo reći da broj intervencija određuju vremenske prilike i naš način preventivnog djelovanja. Što se tiče tehničkih intervencija, i dalje su u porastu, a to zavisi od nepogoda, olujnih vjetrova, poplava – rekao je Lovrenčić te istaknuo da su zagorski vatrogasci prošle godine pružali pomoć i kolegama na području Koprivnice. - Pokazali smo da smo dio jačeg, većeg sustava kada je to potrebno, bez obzira na kojem se području nalazili – kaže Lovrenčić.


Istaknuo je i da je krenulo početkom ove godine osposobljavanje za vatrogasne časnike, za što je interes velik, a osvrnuo se i na odličnu opremljenost zaštitnom opremom pripadnika profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi, zahvaljujući dobroj suradnji sa Županijom. Nabavljena je oprema za profesionalne postrojbe, a sada iz programa Jačanje kapaciteta otpornosti iz EU na našem je području podijeljeno 166 kompleta osobne zaštitne opreme, a ako pridodamo i projekt CRO - SI - SAFE i aktivnosti koje su slijedile nakon potresa, kvaliteta i popunjenost zaštitnom opremom je jako dobra – rekao je Lovrenčić te dodao da postoji porreba za nabavom specifične opreme, poput velikih agregata.


Župan Željko Kolar zahvalio je Skuliberu i Lovrenčiću na odličnoj suradnji te naveo da je 2014. godine u županijskom proračunu iznos namijenjn za VZ KZŽ bio 665.000 kuna, dok je danas na godišnjoj razini 1,2 milijuna kuna ili 170.000 eura.


- Iznos je praktički 100 posto povećan, a tu nisu uključena sredstva koja smo mi još direktno iz drugih sredstava kupnjom dodatne opreme investirali u VZ. U 11 godina, bez 2024., bilo bi to 18.292.000 kuna. Ako nemate jasnu strategiju razvoja sustava, kontinuirani rad i ulaganje, ne možete doći do razine da glavni vatrogasni zapovjednik kaže da su odlično opremljeni. Taj nivo pokušat ćemo dići na još veću razinu. Potreba je velikih agregata za punjenje, mi ćemo u ovoj godini iz dodatnih sredstava za opremanje hitnih službi nabaviti dva velika agregata, za svaku profesionalnu postrojbu, Zabok i Krapinu – obećao je Kolar i čestitao mentorima vatrogasne mladeži koja je garancija da će se vatrogasna tradicija u Zagorju nastaviti te poželio što manje velikih elementarnih nepogoda u ovoj godini.

Još članaka iz "Županija"

Facebook