Prethodni članak
Sljedeći članak

Županija dodijelila stipendije srednjoškolcima: 'To je naš doprinos onima lošijeg socijalnog statusa, poticaj nadarenima i priprema budućih obrtnika za tržište rada'

Zbog epidemiološke situacije, dodjela je bila simboličnog karaktera


U Gimnaziji A. G. Matoša u Zaboku dodijeljene su danas učeničke stipendije Krapinsko – zagorske županije. Zbog epidemioloških mjera, dodjela je bila simboličnog karaktera te je na dodjelu pozvan samo dio učenika i učenica koji su ostvarili pravo na stipendije ove školske godine.

Krapinsko – zagorska županija ove je godine dodijelila 225 učeničkih stipendija, i to u kategoriji za nadarene učenike, zatim po socijalnom kriteriju te za deficitarna zanimanja.

-To je naš doprinos i pomoć roditeljima i djeci lošijeg socijalnog stanja te poticaj nadarenima u njihovim nastojanjima da postignu što bolji rezultat i razvijaju svoje vještine. Što se tiče deficitarnih zanimanja, izuzetno smo zadovoljni ove godine s upisom djece u te programe, jer je vidljiv porast interesa. One koji su upisali deficitarna zanimanja pripremamo već za tržište rada, a ne za burzu. Praktički mogu garantirati da će svih njih 84 koji su upisali deficitarna zanimanja imati siguran posao na području Krapinsko – zagorske županije – rekao je župan Željko Kolar.

Važno je istaknuti i kako su za ta zanimanja značajno porasle plaće – rekao je još Kolar, dodavši kako je prema friškim podacima najveći rast prosječne plaće u Hrvatskoj upravo u našoj županiji, kao i da je najveći broj novootvorenih radnih mjesta također u našoj županiji. – To nam daje za pravo da smo na dobrom putu te da radimo dobar posao, u dobroj suradnji s gospodarstvenicima, poduzetnicima, obrtnicima, obrtničkom i gospodarskom komorom te školama, što ćemo nastaviti i idućih godina – zaključio je župan.

Otto Brezak iz Zaboka, učenik 1. razreda zabočke Gimnazije, jedan od dobitnika stipendije za nadarene, rekao je kako mu ova stipendija znači neka dodatna sredstva za stvari potrebne za školu, ali i za hobije, a stipendiju je ostvario na temelju odličnih rezultata na natjecanjima iz fizike, matematike i biologije te mnogim drugima. Isto tako, Josip Matočić, učenik 1. razreda programa stolara u Srednjoj školi Oroslavje rekao je kako će ga ova stipendija potaknuti na više učenja za nadolazeći posao, kao i da je zanat za stolara upisao jer ga privlači raditi s drvom.

Predsjednik Obrtničke komore KZŽ Darko Varga naglasio je kako su 84 stipendije za deficitarna zanimanja garancija da će upravo ta zanimanja opstati u našoj županiji. – To je budućih 84 obrtnika i obrtnica koji će se strukovno obrazovati i steći izvrsnosti i znanja te položiti majstorski ispit i time si otvoriti mogućnost i za vlastiti obrt i konkurentnost za tržištu. Obrazovanje nema alternative, to je najveća vrijednost koju možemo dati mladom čovjeku da osigura svoja znanja, vještine i izvrsnost, svoju budućnost. Vjerujem u ove mlade ljude koji su dobili stipendije da će uspješno završiti strukovna zanimanja i da će biti vrijedni majstori na ponos Krapinsko – zagorske županije, Obrtničke komore i cjelokupnog gospodarstva – zaključio je Varga.

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook