Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinsko – zagorska županija na drugom mjestu u Hrvatskoj po ulaganjima za školstvo i obrazovanje

Varaždinska županija u 2020. godini u resor školstva/obrazovanja izdvojila je 2.865,66 kuna, a Krapinsko – zagorska 2.709,66 kuna


U Krapini je danas održana konferencija za medije na temu ulaganja Krapinsko – zagorske županije u resor školstva/obrazovanja. Naime, prema najnovijem istraživanju koje je proveo portal gradonacelnik.hr, Krapinsko – zagorska županija i Varaždinska županija dvije su hrvatske županije koje su u 2020. godini u resor školstva/obrazovanja izdvojile najviše sredstava po stanovniku, Varaždinska 2.865,66 kuna, a Krapinsko – zagorska 2.709,66 kuna.

Župan Željko Kolar podsjetio je kako je na početku njegovog drugog mandata rečeno da je prioritet obrazovanje i zdravstvo, a kroz provedbe projekata to se i potvrdilo. - U posljednje četiri, nijedna godina nije bila da se za obrazovanje ne izdvaja između 46 do čak 50 posto proračuna. U trećem mandatu se nisu promijenili prioriteti i zbog toga za novu financijsku omotnicu, pripremili smo u obrazovanju projekata u vrijednosti preko 600 milijuna kuna – rekao je župan, dodavši da njihova realizacija ne ovisi samo o Županiji. - Prvi dio, da pripremimo dokumentaciju, riješimo imovinsko – pravne odnsoe, izvadimo građevinske dozvole, napravili smo. Čekamo poziv Ministarstva obrazovanja i znanosti, koji će biti objavljen krajem ožujka ili početkom travnja iduće godine. Za čitavu Hrvatsku osigurano je ukupno 2 milijarde i 400 milijuna kuna, pa je teško je očekivati da ćemo mi kao županija, jedna od manjih u Hrvatskoj, uspjeti realizirati projekata za 600 milijuna kuna, no želimo poslati poruku da smo pripremili toliko projekata i da ćemo prijaviti apsolutno sve projekte koji će zadovoljiti uvjete natječaja i nadamo se naravno makismalnom rezultatu. Ulaganje u obrazovanje nikada ne smije stati – istaknuo je Kolar, zahvalivši svim djelatnicima u obrazovanju. Također, istaknuo je da se iduće godine počinje s provedbom do sada najvećeg projekta u obrazovanju, Centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku, koji će vjerojatno zvršiti sa cifrom preko 120 milijuna kuna.


Zamjenica župana Jasna Petek govorila je o nekim projektim i ulaganjima u obrazovanje u protekle 4 godine. Izgrađena je područna škola u Martinišću, sustavno se radi na energetskoj obnovi osnovnih i srednjih škola. - Obnovili smo 12 naših škola u nešto većem iznosu od 67 milijuna kuna. Osim matičnih, energetski obnavljamo i naše područne škole. Izgradili smo 3 sportske dvorane, u Đurmancu, Zlatar Bistrica i PŠ Hrašćina, koje su nas koštale preko 56 milijuna kuna. Dva ogromna kapitalna projektu su Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku, a drugi Znanstveno – edukativno – zabavni centar. Nastojimo pomoći kroz pomoć u stručnom usavršavanju odgojitelja u našim predškolskim ustanovama i sufinanciramo još neke oblike predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu naše županije. Brinemo i o visokom obrazovanju i znanosti pa nam je tako izuzetno važan projek ZEZ, jer njegov prvotni cilj i namjena je promicanje znanosti na popularan način. To će biti jedini takav centar u Hrvatskoj – rekal je Petek.


Dodala je da se kroz godinu dana uloži više od 4 milijuna kuna u investicijsko održavanje škola. Tu je i poticanje darovitih učenika te stipendije za koje se godišnje izdvaja 1,3 milijuna kuna. Županije pomaže i Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina, ali i dislocirane studije u Zaboku i Pregradi. – Izdvojila bih i uvođenje građanskog odgoja prije 2 godine u naše škole kao izvanškolsku aktivnost prema riječkom modelu, sufinaniranje prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola, sufinaniranje radnih bilježnica s JLS, a osim projekta Baltazar, Županija izdvaja i manje od pola milijuna kuna za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama – rekla je zamjenica župana.


Pročelnica Mirjana Smičić Slovenec napomenula je da Županija teži postizanju uvjeta za osnivanje centra izvrsnosti koji bi bio mjesto identifikacije i podrške darovitim učenicima i nastavnicima, u smislu edukacije za usvajanje novih metoda rada i poučavanja. - Napravili smo kotrak k tome jer smo već prvu garnitura učitelja, profesora i stručnih suradnika uputili na edukaciju dvogodišnjeg tipa. Dobit će verificiranu licencu za provođenje programa s darovitom djecom. To je iskorak prema radu s darovitima. Kontinuirano provodimo Baltazar, projekt Zalogajček, sudjelujemo u projektu Shema školskog povrća i mlijeka, provodimo projekt Profesor Baltazar online – pobrojila je pročelnica.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Prekinut je promet na DC507 kod Krapinskih Toplica i preusmjeren na lokalnu cestu LC22082 zbog prometne nesreće. Obilazak regulira policija. Na dionicama cesta na kojima se zbog radovi vozi prema privremeno postavljenoj signalizacija, moguće ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program