Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar: ''Ovo je ljudska gesta, nema veze sa politikom''

Županijsko obilježavanje blagdana Svih svetih


Na gradskom groblju u Krapini u ponedjeljak je održano središnje županijsko obilježavanje blagdana Svih svetih.

Vijenac je položila delegacija Krapinsko-zagorske županije, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova u kojoj su bili župana Željko Kolar, zamjenica župana Jasna Petek, predsjednik Županijske skupštine Zlatko Šorša, županov savjetnik za branitelje pukovnik Žarko Miholić, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Željko Košutić; voditeljica područnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u Krapini Ivana Iskrić te Jelena Puh Mrzlečki iz Područnog odsjeka za poslove obrane Krapina.

''Svi sveti su prilika da se prije svega mi svaki osobno prisjetimo naših najbližih, obitelji koji su nas napustili, prijatelja, susjeda, a uvijek je i posebno prilika da se prisjetimo svih poginulih hrvatskih branitelja, koji su dali svoj život za slobodnu i neovisnu RH. Mi to radimo nekoliko puta godišnje, na sve državne blagdane, ali i na dane pojedinačnih gardijskih brigada ili datuma koji su vezani za pojedine postrojbe ili MUP. Kroz naš svakodnevni rad, svatko na svojem poslu najbolji način da se odužimo tim ljudima je da najbolje moguće radimo svoj posao i stvaramo uvjete za što bolji život u RH. Na taj način se zapravo njih sjećamo svaki dan i svaki dan im odajemo priznanje za ono što su oni učinili i za žrtvu njih i njihovih obitelji, koju su oni podnijeli da bi mi mogli danas živjeti u miru i slobodi.'' – rekao je u Krapini župan Željko Kolar i dodao: ''Kroz povijest Zagorje je dalo niz velikih ljudi, koji su ostavili trag u povijesti država u kojoj smo tada živjeli. Ovo je isto tako jedna prilika da se sjetimo i njih da zapalimo jednu svijeću i lampuš i da im odamo počast za sve ono dobro što su napravili u svojem životu za sve nas. Vjerujem da je to dobra ljudska gesta, koju tako treba isključivo promatrati. Ona nema veze sa politikom, još manje ima veze sa dnevnom politikom, to ima veze jedino sa ljudskošću.'' – zaključio je Kolar.

Svijeće su zapalile i članice obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga s područja Krapinsko-zagorske županije, predsjednik i zapovjednik vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber i Marijan Lovrenčić te čelnici jedinica lokalne samouprave: gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović zajedno sa zamjenikom Ivicom Hršakom i predsjednikom Gradskog vijeća Mladenom Gregurovićem, načelnik Općine Hrašćina Branko Tukač zajedno sa predsjednicom Općinskog vijeća Ljubicom Mikulčić te načelnica Općine Kraljevec na Sutli Blanka Stipčić Berić.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović također se osvrnuo na odavanje počasti pred nadolazeće dane. ''Uoči Dana Svih svetih položili smo vijenac i upalili svijeće za sve preminule Krapince, Zagorce, za sve koji počivaju na našim grobljima, koji su nam bliski. Posebno smo se danas prisjetili svih onih koji su dali živote za Domovinu, tako da smo već tradicionalno kod križa ovdje u Krapini, na Gradskom groblju položili vijenac i zapalili svijeće. Ovo su dani kada se obilaze groblja, kada se uistinu pokušavamo svi prisjetiti onih koji su nam bili bliski, ali nikada se ne smije zaboraviti niti ta žrtva, koja je dana za Domovinu, dale moramo se sjetiti i svih njih.'' – zaključio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović

Nakon Krapine, župan Željko Kolar obišao je sa suradnicima još nekoliko lokacija, na kojima su zapaljene svijeće. Nakon Gradskog groblja odana je počast i kod novog spomenika braniteljima, perivoj Janka Draškovića u Krapini.

 

Nakon toga počast je odana i poginulim pripadnicima MUP-a ispred kod spomenika spomenik poginulim pripadnicima MUP-a ispred zgrade PU krapinsko – zagorske u Zaboku

Također uz cvijeće i svijeće odana je i počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, kod njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću.

Nakon Velikog Trgovišća župan Kolar i suradnici uputili su se u Klanjec na lokacije kod spomenik ispred galerije Antuna Augustinčića i na staro gradsko groblje.                    

Na kraju obilaska i odavanja počasti obiđen je i spomenik Josipa Broza Tita u Kumrovcu, te su i tamo zapaljene svijeće i položeno cvijeće.

Još članaka iz "Županija"

Facebook