Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju smješten znatan broj izbjeglica iz Ukrajine. Žene se zaposlile, djeca idu u školu


Na području Krapinsko – zagorske županije, prema službenim podacima, trenutno boravi 166 izbjeglica iz Ukrajine, priopćio je proteklog petka Stožer civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije. Kako nam je ispričao voditelj Službe civilne zaštite Krapina Josip Cigula, riječ je uglavnom o ženama i djeci, no ima i nešto muškaraca starije životne dobi, koji zbog starosti nisu obuhvaćeni mobilizacijom koju su naredile ukrajinske vlasti. Svi oni smješteni su u privatnom smještaju. – Naši građani koji su imali prostor pogodan za prijem izbjeglica, javljali su se svojim općinskim ili gradskim stožerima civilne zaštite i dali su ponudu smještaja. Nakon toga je načelnik stožera određene jedinice lokalne samouprave išao u pregled te stambene jedinice i vlasniku objasnio koja su njegova prava i obaveze te ga upoznao s mogućnošću da, temeljem odluke Vlade, dobije i sufinanciranje troškova smještaja kojeg pruža izbjeglicama – ispričao nam je Cigula.

 

Naknade za smještaj

Iznos sufinanciranja, inače, ovisi o broju članova obitelji. Ukoliko je riječ o samcu, državna potpora iznosi 50 kuna dnevno, odnosno, 1500 kuna mjesečno, a kad je riječ o obitelji, onda se za jednog člana dobiva 40 kuna, za drugog 30, za trećeg 20, za četvrtog 10, ali ukupan iznos naknade ograničen je na 3600 kuna.  No, kako je napomenuo Cigula, nisu svi pružatelji smještaja tražili naknadu od države. - Što se tiče samih izbjeglica, one imaju pravo, kao i svi građani Republike Hrvatske, na godišnju naknadu od strane Centra za socijalnu skrb u maksimalnom iznosu od 3500 kuna, a dobivaju i jednom ili dva puta tjedno određenu količinu namirnica od Crvenog križa. Uglavnom, neki od njih imaju nešto svoje, a isto tako, mnoge žene su se zaposlile ovdje. Točan broj ne znamo, jer su se mnoge zaposlile direktno u kontaktu s poslodavcima, no, imamo podatak da se preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zaposlilo njih dvanaest – rekao nam je Cigula, dodavši kako je u škole na području Krapinsko – zagorske županije upisano osamnaestero djece izbjeglih iz Ukrajine, od čega je troje srednjoškolaca.

 

Broj ne raste

Župan Željko Kolar dodao je kako ima i izbjeglica koji su došli kod rodbine koja živi u Zagorju te su preko rodbine pronašli i posao. – Što se tiče djece izbjeglica, koja pohađaju školu u Krapinsko – zagorskoj županiji, moram zahvaliti svoj djeci u osnovnim i srednjim školama, svim učiteljicama i učiteljima, profesoricama i profesorima, koji se stvarno trude da im pruže što veću dobrodošlicu te da im pomognu da se što brže uklope u novu sredinu. Naime, morate znati da je dio njihovih obitelji ostao u Ukrajini, da su mnogi očevi na bojištu i da je to ogroman pritisak na djecu, ta neizvjesnost hoće li im roditelji preživjeti ili neće. Tako da je ta naša gostoljubivost i gostoprimstvo, po kojoj smo mi u Zagorju poznati, upravo sada najviše potrebna toj djeci i tim obiteljima, koje su privremeni smještaj našle u Zagorju – rekao je župan Kolar. Inače, kako je napomenuo Cigula, službeni podaci MUP-a o broju izbjeglica na području KZŽ, mogu odudarati od stvarnog broja, a prema njegovom dojmu stvarni broj izbjeglica u Zagorju ne raste, već stagnira ili se čak i smanjuje, budući da se neki vraćaju u dijelove Ukrajine koji u ovim trenucima nisu poprišta ratnih sukoba.

Još članaka iz "Županija"

Facebook