Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽUPAN KOLAR: Ovdje je niz sjajnih mladih stručnjaka koji mogu odgovoriti izazovima u gospodarstvu i obrazovanju'

Poduzetnički centar kao poduzetnička potporna institucija zadužena je za operativno provođenje mjera za razvoj poticanja poduzetništva na lokalnom području Krapinsko – zagorske županije i kao sredstvo edukativne pomoći, rekla je Jantol - Županić


U Krapini su prezentirani sjajni rezultati Poduzetničkog centra Krapinsko- zagorske županije u prošloj godini. Tom je prigodom župan Željko Kolar istaknuo da je 2020. godinu obilježilo otvaranje Poduzetničkog inkubatora Krapinsko – zagorske županije vrijednosti 32,5 milijuna kuna od čega 21,5 milijuna su sredstva europskih fondova, a 11 milijuna Krapinsko – zagorske županije.


'Ono što je bitno je, da kad smo se preselili u ovaj prostor koji je dom, sjedište našeg poduzetničkog centra, to je i mjesto u kojem je 13 inkubacijskih jedinica od kojih imamo 11 već popunjenih, popunjeno je svih pet proizvodnih i šest iz ostalih djelatnosti . Ono što treba posebno spomenuti je da je u sklopu samog Centra centar za robotiku kojeg vodi naša Srednja škola iz Krapine. To je jedan put koji smo si zacrtali, a to je pozicioniranje između gospodarstva i naših srednjih strukovnih škola i da učenici imaju uvjete prakse onakve kakve imaju kad dođu na tržište rada i da dobar dio strojeva na kojima rade naše najuspješnije i najveće firme zapravo imamo u našem Centru za robotiku i nove tehnologije, rekao je župan Željko Kolar.Dodao je da tu radi WBAF ured za Hrvatsku u sklopu kojeg je prije nepunih mjesec dana prezentiran projekt BAIF koji je iskorak u stvaranju mreže mentora i pomoći mladim start up-ovima, poduzetnicima koji imaju inovativne ideje i vjerujem da sve što se događa u ovoj zgradi, a ovdje je užurban tempo i svaki dan se nešto događa bez obzira na epidemiološku situaciju, da će se rezultati svega toga što radimo tek vidjeti u budućnosti. Ono što je pred nama, osim redovnih aktivnosti, pripremamo specijalizaciju samog poduzetničkog centra čime ćemo se pozicionirati ne samo na hrvatskom nego i na europskom tržištu. Apsolutno sam uvjeren da ovdje ima dovoljno znanja u ljudima, u Poduzetničkom centru, Zari, Regei, našim ustanovama, jer ključ uspjeha su ljudi, ovdje ima niz sjajnih mladih stručnjaka koji mogu odgovoriti izazovima u gospodarstvu i obrazovanju u jednom pozicioniranju koje je pred nama, rekao je župan i čestitao ravnateljici Martini Jantol – Županić na rezultatima u 2020. godini te na planu i programu za 2021. godinu.Poduzetnički centar kao poduzetnička potporna institucija zadužena je za operativno provođenje mjera za razvoj poticanja poduzetništva na lokalnom području Krapinsko – zagorske županije i kao sredstvo edukativne pomoći. Pomažemo poduzetnicima u razvoju poduzetništva i njihovih ideja. Osnovne su aktivnosti priprema i provedba projekata, savjetovanje i informiranje, operater inkubatora, ured WBAF Hrvatska te edukacije – rekla je Martina Jantol Županić.

U 2020. Godini ukupno je pripremljeno 76 projekata, ukupne vrijednosti 14,9 milijuna kuna, od toga 21 projekt za poduzetništvo u vrijednosti 9,6 milijuna kuna te 55 projekta za ruralni razvoj u vrijednosti 5,3 milijuna kuna. U provedbi je bilo 40 projekata. Što se tiče pripreme projekata za poduzetnički centar, vrijednosti 170 milijuna kuna, u 8 projekata smo bili partneri ili nositelji. Jedan od najznačajnijih je inkubator, vrijedan 32,5 milijuna kuna, tu su i E – poslovanje , Podrži, Bussines Point Zagorje, Follow you food, Alpe Adria Alliance, Tech Boost program i Baif – nabrojala je Jantol Županić. Dodala je da su prvi u Hrvatskoj 20. ožujka kao poduzetnička potporna institucija od strane župana stavljeni u funkciju besplatnog pružanja savjetodavnih usluga poduzetnicima, što se tiče mjera COVID. - Sveukupno smo imali 684 savjetovanje u prošloj godini, 1.484 se odnosi na COVID mjere, i to je odrađeno u ožujku i travnju – rekla je.


Poslovno – tehnološki inkubator je najvažniji projekt završen u 2020. Godini. Ima 13 inkubacijskih prostora, od kojih je 11 inkubacijskih već puno. – Prošle godine 9 je poduzetnika bilo dovoljno hrabro da uđe u Inkubator. Tu je Edukacijsko – tehnološki prostor, Centar za robotiku i nove tehnologije, Inovativni laboratorij i savjetodavni inkubator. Želimo da naš inkubator bude hot – spot poduzetništva, središte stručne, savjetodavne i mentorske pomoći za potporu rastu i razvoju poduzetništva u Krapinsko – zagorskoj županiji. Svečano smo ga otvorili u srpnju 2020. godine. Sam projekt administrativno je završen 1.10., ukupna vrijednost mu je 32,5 milijuna kuna – istaknula je Jantol Županić.


Edukacije su bile održane u manjem broju od planiranih zbog epidemiloške situacije, održano je nekoliko konferencija te Dani otvorenih vrata. – Potpisali smo nekoliko sporazuma o suradnji, održali Social impact boost, hibridnu konferenciju, a ponosimo se što je Ured WBAF dobio dobio nagradu kao najutjecajniji WBAF ured u mreži u 2020. Godini od strane svjetskog kongresa WBAF International – rekla je direktorica.
Što se tiče planova za 2021., prijavljeno je 45 novih projekata. – U projektu BAIF širimo mentorsku mrežu, bio je javni natječaj za 10 domaćih i 5 internacionalnih mentora u mreži, izrađen je kurikulum investicijske spremnosti, tu je i provedba boot kampa, kurikulum edukacije za poslovne anđele, a planira se i sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji ove godine. Provodimo i projekt Bussines point Zagorje, u kojem ćemo informirati poduzetnike s područja naše županije, nadograditi web stranice s interaktvnim prikazom poslovnih zona, povezivvati poduzetnike u KZŽ, javni i privatni sektor – rekla je Jantol Županić. Tu je i nastavak provedbi aktivnosti projekta BAIF, prijava projekta Alpe – Adria Alianz, održavanje start – up sajma i posjete kolegama iz drugih inkubatora, priprema start – upova na nove investicije.
-U 2020. godini prihodi Poduzetničkog centra su bili 2,548.000 kuna, a 2021. očekujemo povećanje za 32 posto. Što se tiče rashoda, 2020. je bila na 2.543.000, a 2021. se očekuje povećanje 31 posto. Što se tiče komparacije podataka od kada je osnovan Podutenički centar i samostalno djeluje, 2018., krenuli smo s 8 zaposlenih, u 2019. nas je bilo 9 i u 2020. Godini 13. Za tržište smo pripremili 139 projekata u 2018., 40 u 2019., 76 u 2020., 255 projekata ukupne vrijednosti od milijardu kuna – rekla je direktorica.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program