Prethodni članak
Sljedeći članak

Sklopljen Sporazum o provođenju Međunarodnog programa Eko škole

Krapinsko-zagorska županija i Udruga Lijepa Naša sklopile su Sporazum o suradnji u provođenju Međunarodnog programa Eko škole u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu


Krapinsko-zagorska županija i Udruga Lijepa Naša sklopile su Sporazum o suradnji u provođenju Međunarodnog programa Eko škole u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.
Cilj Međunarodnog programa Eko škola je ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika i djelatnika Eko škole. Provođenjem programa želi se mlade generacije osvijestiti o pitanjima zaštite okoliša i i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti. Krapinsko-zagorska županija je kao članarinu za sudjelovanje u provođenju međunarodnog programa Eko škola za 15 osnovnih škola, 3 srednje škole i 4 dječja vrtića sa svojeg područja 2021. godine izdvojila 20.000 kuna.
Župan Željko Kolar istaknuo je kako Krapinsko-zagorska županija prepoznaje i potiče brojne preventive aktivnosti i edukativne programe koji su od velike važnosti za održivi razvoj i zaštitu okoliša. „Lijepa i očuvana priroda leži u samoj osnovi identiteta naše županije. Edukativni programi namijenjeni djeci školske i predškolske dobi, poput programa Eko škole su nam od nemjerljive važnosti jer se upravo njima svijest o nužnosti očuvanja okoliša prenosi na one kojima ćemo u godinama pred nama povjeriti brigu za njegovu zaštitu. Upravo će njihovi eko projekti i aktivnosti te, prije svega, mala djela u svakodnevnom životu biti jamstvo da Zagorje i dalje ostane zeleno“ – poručio je župan Kolar te zahvalio svima koji su već dugi niz godina aktivni u provođenju Međunarodnog programa Eko škole na području Krapinsko-zagorske županije.
Udruga Lijepa Naša je ovom prilikom Krapinsko-zagorskoj županiji zahvalila na podršci, razumijevanju i pruženoj dosadašnjoj financijskoj potpori bez koje se program proteklih godina ne bi mogao razvijati i uspješno djelovati. Program Eko škole jasno određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša, koji su dio redovnog nastavnog plana i programa, primjenjuju u svakodnevnom životu škole. Ovakav pristup pomaže učenicima shvatiti kolika je važnost zaštite okoliša. Posebna pozornost posvećuje se pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog korištenja energije i vode i uređivanju školskog okoliša. Svi sudionici života u Eko školi: učenici, djeca, učitelji/odgojitelji, administrativno i tehničko osoblje škole, roditelji, javna i mjesna poduzeća, predstavnici lokalne uprave i dr., zajednički poduzimaju niz praktičnih koraka i aktivnosti s ciljem smanjenog opterećenja okoliša.
Međunarodni program Eko škole provodi se u više od 70 država svijeta te povezuje 60.000 škola, među kojima 342 ustanove u Hrvatskoj. Aktivni status status međunarodne Ekoškole u Krapinsko-zagorskoj županiji imaju:
OŠ Zlatar Bistrica, OŠ Krapinske Toplice, OŠ “Vladimir Bosnar” Stubičke Toplice, OŠ Bedekovčina, OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, OŠ Gornje Jesenje, OŠ Konjščina, OŠ Antuna Mihanovića Petrovsko, OŠ Janka Leskovara Pregrada, OŠ Pavla Štoosa Kraljevec na Sutli, OŠ Viktora Kovačića Hum naSutli, OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, OŠ Đure Prejca Desinić, OŠ “Vladimir Nazor” Budinščina, OŠ Matije Gupca Gornja Stubica; SŠ Pregrada, SŠ Zlatar, Gimnazija Antuna Gustava Matoša Zabok, Dječji vrtić “Zvirek” Stubičke Toplice, Dječji vrtić “Zlatni dani” Zlatar Bistrica, Dječji vrtić i jaslice “Zipkica” Zabok, i Dječji vrtić “Naša radost” Pregrada.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program