Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar: ''KZŽ jedna od županija u RH koja ima najjači zdravstveni sustav''

Predstavljena Health IT akademija – program u trajanju 5 mjeseci s ciljem stvaranja stručnjaka medicinske informatike


U Poslovno tehnološkom inkubatoru u Krapini danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljena Health IT akademija tj. Z-MED digitalni inovacijski HUB. Riječ je o programu u trajanju 5 mjeseci kojem je, kombinacijom teorijske nastave i prakse, cilj stvoriti stručnjake medicinske informatike s fokusom na poslove analitičara/konzultanta, testera ili Java programera. O navedenoj temi govorili su župan Željko Kolar, direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša i predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Krapina Goran Vukmanić.

Direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša uvodno je istaknula kako je KZŽ kroz proces industrijske tranzicije RH identificirala je zdravstveni sektor kao jedan od sektora u kojem ima najveće snage i potencijale. ''Stoga je Poduzetnički centar početkom ove godine okupio preko dvadesetak partnera u digitalni  inovacijski HUB za zdravlje i medicinsku informatiku nazvan Z-MED. Jedan od aktivnosti tog HUB-a je i priprema kadrova koji će biti u mogućnosti ili razrađivati određena digitalna rješenja za zdravstvenu industriju, ili biti aktivni sudionici tržišta rada, odnosno i zapošljavati se, i u našim bolnicama, kojima predstoji određena digitalna transformacija ili nuditi određena rješenje'' rekla je Matuša i dodala: ''Stoga su sa suradnji sa HZZ – PU Krapina i našim partnerima osmislili ovu  Health IT akademiju, koja prije svega namijenjena za nezaposlene osobe. Program edukacije će trajati 5 mjeseci, pri čemu upisujemo 20 polaznika, 10 polaznika za JAVA programere sa naglaskom na rješenja u samom sektoru zdravstva i 10 polaznika za konzultante za medicinsku informatiku. Tijekom same edukacije, polaznici dobivaju i naknadu za pohađanje i putne troškove. Ono što je posebno kod ovog programa je i da će sami polaznici tijekom osposobljavanja raditi sa tvrtkama, dakle sa vodećim tvrtkama koje već proizvode određene softvere za zdravstveni sektor i sudjelovat će na praksi u našim zdravstvenim ustanovama.'' rekla je Matuša dodavši da će edukacija početi sredinom listopada, prijave se zaprimaju od ponedjeljka, a pozvala je i na radionicu, koja će se održati 30. kolovoza u Poduzetničkom inkubatoru.

Predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Krapina Goran Vukmanić na početku je govorio o mjeri HZZ koja se zove Osposobljavanje na radnom mjestu. ''To je jedna od mjera aktivne politike zapošljavanja, čiji je cilj omogućiti nezaposlenim osobama stjecanje praktičnih znanja i vještina za obavljanje poslova na konkretnom radnom mjestu ili primjerice pružiti priliku za obnavljanje vještine izgubljenih tijekom određenog proteka vremena. U ovom konkretnom slučaju ciljana skupina si nezaposlene osobe koje su prijavljene u evidenciju Zavoda, a koje se osposobljavaju za specifične programe iz sustava visokih tehnologija, složenijih i poslova više kvalifikacijske razine, a za koje nema formalnih programa obrazovanja.'' rekao je Vukmanić. U obzir dolaze osobe sa završenom najmanje četverogodišnjom srednjom strukovnom ili opće obrazovnom školom i osobe sa stečenim kvalifikacijama na visokoj školskoj razini, koje nemaju radno iskustvo za obavljanje poslova za koje će se osposobljavati. Trajanje mjere je maksimalno šest mjeseci, a u ovom konkretnom slučaju pet mjeseci. Vukmanić je dodao i da HZZ nositelju osposobljavanja pokriva troškove mentorstva i sve ostale troškove koji bi se mogli pojaviti u sklopu samog osposobljavanja. ''Za osobe iz ciljane skupine Zavod maksimalno isplaćuje do 18.000 kn po polazniku. A polaznici dobivaju novčanu pomoć, trenutno 3750,00 kn neto i putne troškove do maksimalno 1.400,00 kn po osobi i troškove posebnog doprinosa za Mirovinsko osiguranje. Osoba koja će ići na osposobljavanje će se ostati voditi u Zavodu kao nezaposlena, a samo osposobljavanja će biti intenzivno u punom radnom vremenu od 40 sati tjedno.'' zaključio je Vukmanić.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je KZŽ jedna od županija koja ima najjači zdravstveni sustav.  ''Imamo dvije specijalne bolnice uz OB Zabok i naša strategija razvoja KZŽ, svi naši strateški dokumenti i projekti koje planiram, uglavnom su vezani za zdravstveni turizam. Naravno da je naše opredjeljenje u zdravstvenom turizmu koristiti IT tehnologije, koje su budućnost i bez kojih će biti teško zamisliti uopće bilo kakvu vrstu medicinske usluge.'' rekao je Kolar i dodao kako ipak ništa ne može zamijeniti čovjeka i znanje čovjeka. ''Ovo je idealna prilika za mlade ljude koje zanima ta vrsta IT tehnologije, da nakon završenog srednjoškolskog ili visokoškolskog obrazovanja, da prođu još ovaj 5-mjesečni tečaj, istovremeno primaju minimalnu zagarantiranu plaću u RH u ovom trenutku, a istovremeno imaju na neki način priliku raditi sa najboljim tvrtkama u RH, koje se bave sa ovakvom vrstom industrije. I nakon toga ili si osigurati radno mjesto kod njih ili krenuti u privatne vode. To je nešto što nije za propustiti i vjerujem da će interes biti puno veći od ovih 20 mjesta'' – napomenuo je župan. ''Mi želimo mlade visoko obrazovane ljude, koji će raditi u svim sektorima, a pogotovo u medicinskoj industriji. Ovo je sjajan projekt koji omogućuje da u ovoj profesiji budućnosti dobe prva osnovna znanja dobe direktno od ljudi koji to već rade i da se tome poslije posvete kroz čitav život u svome poslovanju.'' – zaključio je Kolar i još jednom zahvalio svima koji sudjeluju u projektu.

Još članaka iz "Županija"

Facebook