Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar: 'Konvoj pomoći za Sisačko – moslavačku županiju kreće u subotu'

Prvi val pomoći je otišao i sada si možemo priuštiti da sortiramo pomoć i da organizirano u subotu otiđemo u Sisačko – moslavačku županiju i odvezemo točno gdje je što potrebno, rekao je župan


Konvoj pomoći za Sisačko – moslavačku županiju kreće u subotu. 'Kolonu ćemo vjerojatno napraviti u Zaboku na izlasku na autocestu gdje ćemo se spojiti u jednu kolonu. Općina Sveti Križ Začretje već ima pripremljena 4 kombija, u jednom hrana, u drugom higijenske potreštine, u trećem cerada i najloni, u četvrtom deke i odjeća. Na taj način bismo željeli da svi pripreme pomoć, da olakšamo volonterima na licu mjesta da ne moraju dodatno sortirati pomoć. Prvi val pomoći je otišao i sada si možemo priuštiti da to napravimo na takav način i da organizirano u subotu otiđemo u Sisačko – moslavačku županiju i odvezemo točno gdje je potrebno – rekao je na konferenciji za novinare župan Željko Kolar. 

 

Govorio je i o štetama na području Krapinsko – zagorske županije. 'Štete su veće nego se u prvom trenu mislilo. Statičari su jučer i danas na terenu, osnovne škole u Krapinskim Toplicama i Tuhlju imaju veće štete i bit će za sanaciju potreban veći građevinski zahvat. Škole u Loboru, Velikom Trgovišću, Svetom Križu Začretju, Kumrovcu i Srednja škola u Zlataru imaju određene malo veće štete, a još je 14 škola u kojima isto postoji određena šteta. Oštećeni su i sakralni objekti, oni koji su bili oštećeni 22. ožujka doživjeli su dodatnu štetu, a sakralni objekti oštećeni su po cijelom Zagorju. Javljaju se i pojedinačno ljudi za štete na stambenim objektima, u Humu na Sutli na jednoj kući šteta je toliko velika da smo morali iseliti čovjeka. U ponedjeljak će biti pripremeljeni postupci jednostavne nabave i sljedeći tjedan krećemo sa saniranjem štete. Moramo paziti da napravimo postupak sukladno europskoj direktivi, jer ta sredstva želimo povući iz Fonda solidarnosti koji nam je na raspolaganju,  objasnio je župan Kolar koji je uputio i poruku povodom nadolazećeg Dana žalosti.

 

'Ponovno izražavam sućut obiteljima poginulih u ovoj strašnoj tragediji koja je zahvatila Sisačko – moslavačku županiju. Hrvatska i Zagorje pokazalo je da smo zajedno kada je najteže, veliku solidarnost. Danom sjećanja na žrtve ćemo još jednom pokazati jedinstvo koje Hrvatska ima u najtežim trenucima. I dalje ćemo pratiti što se događa, pomagati tim područjima, jer jako dobro znamo kako je to, treba podsjetiti da naši sugrađani u Gornjoj i Donjoj Stubici i Mariji Bistrici još uvijek trpe posljedice potresa iz ožujka i obnova njihovih kuća još nije počela. Suosjećamo s ljudima, znamo koliko je dugotrajan proces obnove, zato će ova solidarnost trebati trajati duže – rekao je župan Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook