Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar: 'Jedan saborski zastupnik se malo zaletel i sad pokušava izvući sebe i svoje prijatelje'

Odgovor župana Kolara na temu kamenoloma Siljevec


Župan KZŽ Željko Kolar danas je na novinarsko pitanje komentirao prozivanja kako se Prostorni plan KZŽ mijenja zbog izgradnje kamenoloma u Siljevcu, na području Općine Budinščina, a čijem se otvaranju protive ekološke udruge jer smatraju da se ne može graditi u budućem Parkiuprirode Ivančica.

''Ja mislim da će mene pamtiti po dvorcu, siguran sam, i po Poduzetničkom centru i Centru kompetentnosti, izvrsnosti, ugostiteljstvu i turizmu, po 18 energetski obnovljenih škola, tri nove škole, sagradit ćemo još nekoliko sportskih dvorana u međuvremenu, tak da mislim da će me pamtiti po tome.'' – počeo je svoj komentar Kolar i nastavio: ''A što se tiče ovih letaka, ja razumijem inicijativu Ekološke udruge, ali je poslana na krivu adresu. Dal' ih je netko naveo na krivi trag, o tom po tom, međutim, još jednom, po šesti, sedmi ili osmi puta ponavljam. Što se tiče Željka Kolara osobno i što se tiče Željka Kolara kao župana KZŽ ja nemam nikakve dileme. Ako moramo birati između parka prirode Ivančica i kamenoloma, onda ćemo mi izabrati Park prirode Ivančica. Ne znam dal' to može biti jasnije i preciznije.'' – bio je jasan župan i ponovio da županija nije prava adresa.

''Međutim Željko Kolar  niti župan Željko Kolar ne odlučuje o tome dal' će biti Park prirode niti o tome dal' će raditi kamenolom. KZŽ nema u prostornom planu kamenolom Siljevec ne postoji. On postoji u Prostornom planu Općine Budinščina. Na temelju toga je Ministarstvo gospodarstva dalo mogućnost potencijalnom investitoru da napravi istražne radnje na predmetnoj lokaciji, iako je mi nemamo u Prostornom planu.''

Odlučuju Ministarstva

''Prema tome, nije ih sprječavalo to što županija to nema u Prostornom planu. Isto tako ih neće niti sprječavati da im daju i dozvolu za eksploataciju. A kako će Ministarstvo koje je vezano za zaštitu okoliša s jedne strane, dati suglasnost i preporučiti Park prirode, a druge strane dat mogućnost otvaranja kamenoloma, e to ja ne znam. Ja nisam taj stručnjak niti ta adresa koja će to odlučivati. Činjenica jest da postoje Parkovi prirode i u Hrvatskoj i u Europi gdje ima unutar Parka prirode kamenolom koji radi, naravno pod određenim uvjetima i posebnim uvjetima zaštite prirode. Ako nadležna ministarstva, a to su dva ministarstva (Gospodarstva i Graditeljstva) odluče da to na Ivančici može biti, onda će biti, a ako oni oduče da ne može biti, onda neće biti. S time da ova inicijativa za Park prirode Ivančica nije nova. Još Ratko Čačić je to potegnuo još 2000. godine i da je dovedeno do toga da flora i fauna i sve ono što je vezano za prirodu je procijenjeno da je na razini Regionalnog parka, što nas nije zadovoljavalo i nismo htjeli potpisati. Opet nije ovisilo o nema, nego o nadležnim ministarstvima… podsjetio je Kolar.

''Član sam Ekološke udruge i planinar''

Ja razumijem inicijativu, član sam Ekološke udruge u Klanjcu, planinar sam od kada znam za sebe, razumijem to, ali isto tako moram reći da ja imam dva kamenoloma, jedan u Klanjcu, jedan u Tuhelju koji su manje od 1960 metara udaljeni, nego što je u Siljevcu udaljeno od prve kuće do Željezničkog Ivanca, jer sam osobno bio tamo. Išao sam provjeriti što se tamo događa. I jasno je svakome da kroz Željeznički Ivanec, ako bi se eventualno i tamo kamenolom otvorio, nikada ne može ići promet, i da mora ići kroz šumu i direktno se spajati na državnu ili županijsku cestu. Međutim, o ničemu od toga ne odlučuje županije. E, to što se jedan saborski zastupnik malo zaletel, pa sad pokušava izvlačiti iz toga sebe i svoje prijatelje u Ministarstvu ili svoje stranačke kolege u Ministarstvu, to je već njegov problem, to nije moj problem. Ali sam poslao gospođi Benčić, koja je predsjednica Odora u Saboru za zaštitu prirode, svu dokumentaciju koju mi imamo vezano za Prostorni plan i našu odluku zbog čega idemo u njegovu izmjenu. Jer je potencijalni investitor 2019. godine podnio KZŽ zahtjev za izmjenu Prostornog plana za kamenolom Siljevec. Mi smo rekli da to nama nije prioritet i da zbog toga ne idemo u izmjenu i kad se steknu uvjeti i kad županijska skupština donese odluku da idemo u izmjenu Prostornog plana, da se može javiti isto kao i svaki drugi. 2022. godine smo donijeli odluku u kojoj je definirana lokacija kojom će ići Lepoglavska spojnica, definirala se brza cesta Varaždin – Krapina, dobili smo zahtjeve za neke regionalne pravce plinovoda i stekli su se uvjeti da idemo u izmjenu Prostornog plana. Iako uporno gospodin saborski zastupnik potencira i daje informacije u Saboru da smo mi iz toga išli u izmjenu Prostornog plana. Pa smo i te dokumente dostavili nadležnom saborskom odboru ali i nadležnim Ministarstvima.'' – zaključio je župan Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook