Prethodni članak
Sljedeći članak

Zimska služba je spremna, a jesu li vozači: 'Pripremite zimsku opremu i prilagodite se stanju na cestama'


S početkom zimskih uvjeta, koji na dionicama javnih cesta u Hrvatskoj počinju 15. studenoga, odnosno danas, predstavljen je program djelovanja zimske službe na području Krapinsko – zagorske županije.

Državne, županijske i lokalne ceste pod nadležnošću su Županijske uprave za ceste KZŽ kao i Hrvatskih cesta, a zimska služba provodi se kroz radne jedinice i s mjesta pripravnosti. Županijska uprava za ceste za ovu je sezonu osigurala 1,2 milijuna eura za održavanje 668 kilometara županijskih i lokalnih cesta.

Ravnatelj ŽUC – a Stjepan Sirovec ističe kako su trenutno na terenu u tijeku radovi na postavljanju potrebne prometne signalizacije, a istaknuo je i kako se mjesta pripravnosti nalaze u Krapini, Zlatar Bistrici, Pregradi, Zaboku i Donjoj Stubici te tako pokrivaju kompletnu županiju.

Koncesionar Egis road operation Croatia pokriva 60 kilometara autoceste Zagreb – Macelj u krapinsko – zagorskom dijelu, i to iz bazi u Velikoj Vesi i Mokricama.

Predstavnik tvrtke Miroslav Majsec istaknuo je kako je sigurnost na prvom mjestu, a tome uvelike doprinose ophodnje na autocestama, koje su najbitnije, uz svu opremu kojom zimske službe raspolažu.

Na području naše županije nalazi se i 315 kilometara državnih cesta, pa su Hrvatske ceste osigurale 500 tisuća eura za pokrivenost zimske službe tih dionica, a Božidar Šnajder iz HC – a rekao je kako su mjesta pripravnosti raspoređena tako da se uvijek može u roku od jednog sata reagirati na svaki događaj na području županije.

Miro Klasiček iz Civilne zaštite Krapina istaknuo je veliku važnost službi civilne zaštite i njihovu suradnju sa svim žurnim službama, kao i Centar 112 koji djeluje na prikupljanju i ažuriranju podataka s terena, a osigurano je i šest objekata za smještaj osoba u slučaju nesreće na cestama, kao i autobusni prijevoz putnika ukoliko dođe do takve potrebe zbog zastoja ili slično.

-Svi su koncesionari do sada uvijek bili vrlo učinkoviti, nismo imali većih pritužbi i nadam se da će se tako nastaviti i ove zimske sezone – rekao je Marijan Grmovšek iz Policijske uprave krapinsko – zagorske te je naglasio kako od danas, 15. studenoga, vrijede zimski uvjeti na cestama, stoga je pozvao vozače da se pobrinu, ako već nisu, za zimsku opremu, da prate vremenske prognoze i prilagode se uvjetima na cestama.

Župan Željko Kolar rekao je kako je zimska služba sprema za početak sezone.

 – Klimatske promjene dovele su nas do toga da imamo vrlo ekstremne vremenske uvjete. Bitno je da se pripremimo da ćemo imati klasičnu zimu, iako ih već odavno nemamo – rekao je Kolar te zahvalio svim dionicima koji sudjeluju u pripremi i održavanju zimske službe koji sjajno obavljaju posao na području naše županije te su uvijek spremni na sve vrste nepogoda.

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook