Prethodni članak
Sljedeći članak

Zbog radiokativnih gromobrana u Zagorju, Županija kupuje Geigerov brojač vatrogascima

Foto: Rikard Jadan


U Krapini je danas održano potpisivanje ugovora o sufinanciranju rada Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije, a ugovor vrijedan 152 tisuće eura potpisali su župan Željko Kolar i predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber, u nazočnosti glavnog zapovjednika VZ KZŽ, Marijana Lovrenčića.

Kako je podsjetio Skuliber, na području KZŽ djeluju dvije profesionalne javne vatrogasne postrojbe, po jedna u Krapini i Zaboku, koje intervencijama pokrivaju sve 32 zagorske jedinice lokalne samouprave. Također, u svim općinama i gradovima postoje i dobrovoljna vatrogasna društva, sveukupno njih 81, koja imaju svoje dobrovoljne vatrogasne postrojbe. – Vatrogasna zajednica kao krovna organizacija skrbi o organiziranosti, opremljenosti, osposobljenosti i intervencijskoj spremnosti svih naših vatrogasnih postrojbi. Dakle, mi brinemo o kompletnoj organiziranosti, iako je i Zakonom o vatrogastvu, kao i Ustavom, utvrđeno da su za organiziranost protupožarne zaštite zadužene jedinice lokalne samouprave, odnosno, općine i gradovi. Ipak, mi kao čelna županijska vatrogasna organizacija smo tu da pripomognemo zadržati jedan visoki  standard koji imamo u zaštiti od požara – rekao je Skuliber.

 

Župan Željko Kolar podsjetio je da će Vatrogasna zajednica KZŽ dodatno i mimo ovih ugovorenih sredstava, također dobiti dio vatrogasne opreme kroz zajednički hrvatsko – slovenski projekt CRO-SLO Safe, a isto tako, napomenuo je, svaku dodatnu aktivnost koju vatrogasna zajednica uvede, Županija poprati s dodatnim sredstvima. – Mogu već sada najaviti da ćemo mi prvim sljedećim rebalansom županijskog proračuna osigurati dodatnih 10 posto na ovih 152 tisuće eura, jer smo dogovorili neke nove stvari koje treba kupiti za naše javne vatrogasne postrojbe, bez obzira na to što Krapinsko – zagorska županija nije njihov osnivač. Vi znate da smo u proteklom razdoblju kompletno obukli profesionalne vatrogasne postrojbe s novim odijelima, novim kacigama, novim čizmama i rukavicama, a sada je red za Geigerov brojač, detektor plinova i posebno obučavanje vatrogasaca za to. Isto tako, svaki put kad se radi analiza pojedinog požarišta, uvijek nakon toga slijedi naša reakcija kojom dodatno opskrbljujemo naše operativne vatrogasne snage. To smo radili i do sada, a to ćemo raditi i ubuduće – rekao je Kolar te dodao kako očekuje da će se u napuštenoj vojarni u Stubičkoj Slatini urediti vatrogasno vježbalište.

 

 – Dolazi nam nova financijska omotnica, nova financijska omotnica, NPPO, i nema ni jednog jedinog razloga da u tom razdoblju ne riješimo Slatinu. Dogovor s Vatrogasnom zajednicom Hrvatske postoji i koordinacija postoji. Već smo se dva ili tri puta nalazili u Slatini, razgovaramo o detaljima i vjerujem da ćemo u 2023. godini ishoditi svu potrebnu dokumentaciju te da ćemo 2024. godine krenuti u samu izgradnju. S time da će se već ove godine ukloniti ovi objekti koji nam smetaju za buduću investiciju. U svakom slučaju, očekuje nas intenzivno razdoblje investicija – rekao je župan Kolar.

Što se tiče samih vatrogasnih intervencija, njihov je broj u Zagorju u porastu, rekao je zapovjednik Marijan Lovrenčić, otkrivši podatak da ih je tijekom  2022. godine bilo ukupno 927, dok ih je godinu ranije bilo 523. – To je velik broj intervencija, u prosjeku, to je otprilike tri po danu. Dobar dio toga je zbog mnogo požara na otvorenom u proljeće, ali i inače je broj požara protekle godine bio velik. Brojimo ih 138, a oni su iza sebe ostavili i znatnu materijalnu štetu – rekao je Lovrenčić te dodao da je, gledajući po mjesecima, najviše intervencija bilo u ožujku, kada ih je bilo preko 300, a uglavnom se radilo o požarima na otvorenom. Također, vatrogasci su tijekom 2022. godine imali također puno intervencija zbog čestih nevremena, pogotovo u ljetnim mjesecima.

– Intervenirali smo kod jako puno poplava, tuča, ali i olujnih nevremena koja su rušila stabla. Isto tako, iako to nije naše područje, naši su vatrogasci tri dana pomagali nakon velikog nevremena koje se dogodilo u Čazmi, no, nezgodnih intervencija imali smo mi i na području naše županije, poput istjecanja opasnog plina u Tuheljskim Toplicama, i požaru u Oroslavju kada je gorjela stara tvornica obuće – rekao je zapovjednik Lovrenčić.

 

A upravo su ta dva slučaja potaknula vatrogasce da krenu u nabavku Geigerovog brojača i detektora plina, koje će im, kako je spomenuo župan Kolar, financirati upravo Županija. Naime, nakon vatrogasne intervencije u Oroslavju, ispostavilo se da je tamo čitavo vrijeme bio radioaktivni gromobran. - Gromobran je radioaktivan, ali nije opasan za kratkotrajno izlaganje prilikom gašenja požara ili kakve druge vrste intervencije. Isto tako, taj gromobran nije jedini. Ima ih još takvih jer su se njima nekad štitila velika industrijska postrojenja i objekti, tako da za nas nije to i nije bilo nešto preopasno, niti iznenađujuće. Treba naglasiti da mi nakon svake takve specifične intervencije vršimo se analizu naših postupaka i radnji, kao i analizu onoga što je ubuduće moguće napraviti u takvim i sličnim intervencijama – rekao je Lovrenčić te naglasio kako su upravo zbog toga i krenuli u nabavu Geigerovog brojača, iako oni, zapravo, nisu obavezni dio vatrogasne opreme.

Još članaka iz "Županija"

Facebook