Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski vodovod predstavio svoj projekt Aglomeracije na '100% zagorsko u Rijeci'


U petak 26. kolovoza 2022. održano je predstavljanje projekta Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar na državnoj razini, u sklopu manifestacije 100 % zagorsko.
U petak, 26. kolovoza 2022. godine, premijer Andrej Plenković, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, svi sa suradnicima, obišli su manifestaciju 100 % zagorsko i dali izjave za medije.


100% zagorsko je manifestacija izložbeno-prodajnog karaktera na državnoj razini u sklopu koje su izloženi poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni i ekološki način te proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije. Izvorne proizvode Zagorja i projekte od iznimnog značaja za krapinsko-zagorsku županiju predstavlja 50-ak poljoprivrednih proizvođača, uz obrtnike, tvrtke, toplice, agroturizme, hotele te restorane i kulturne ustanove.


U ponudi se nalaze bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće, rakije i likeri, sir, sokovi i voćna vina, suhomesnati proizvodi, kao i licitari i tradicijske igračke koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. U sklopu manifestacije organizirane su cjelodnevne animacije za posjetitelje, poput prezentacije života krapinskih neandertalaca, uz popratni glazbeni program.

Manifestacija 100% Zagorsko u Rijeci održava se u petak, 26. kolovoza od 8 do 22 sata, a u subotu, 27. kolovoza od 8 do 15 sati.


Na predstavljanju projekta Aglomeracije sudjeluju predstavnici nositelja projekta, Zagorskog vodovoda d.o.o., direktor Mario Mihovilić, voditelj projekta Diego Chersi, predstavnici izvršitelja ugovora te predstavnici medija. Voditelj projekta i direktor Zagorskog vodovoda istaknuli su značaj projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture, ne samo za unapređenje komunalnog sustava i bolje komunalne usluge za stanovnike, već i za očuvanje prirodnog bogatstva Krapinsko-zagorske županije.


Projekt ukupne vrijednosti 598.099.185,26 kuna koji je sufinanciran sredstvima Europske unije od iznimnog je značaja u očuvanju zaštite okoliša i poboljšanju vodno komunalne infrastrukture te očuvanje čistoće voda za buduće naraštaje na području Krapinsko-zagorske županije.

Projekt uključuje gradove Zabok, Oroslavje, Donju Stubicu i Zlatar te općine Veliko Trgovišće, Bedekovčinu, Sveti Križ Začretje, Mače, Stubičke Toplice, Gornju Stubicu, Mariju Bistricu, Zlatar Bistricu, Konjščinu i Lobor.
Projekt će doprinijeti povećanju priključenosti na sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za približno dodatnih 10 000 kućanstava.


Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovorom o sufinanciranju projekta definirana je ukupna procijenjena vrijednost Projekta u iznosu od 598.099.185,26 kn, ukupni prihvatljivi troškovi procijenjeni su u iznosu od 478.479.348,21 kn, od čega bespovratna EU sredstva koja su dodijeljena Zagorskom vodovodu d.o.o. kao Korisniku iznose 321.355.962,44 kn, što je najveći mogući iznos sufinanciranja ukupno procijenjene vrijednosti prihvatljivih izdataka Projekta.


Projekt se sufinancira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europskog fonda za regionalni razvoj. Razdoblje provedbe Projekta je od 1. siječnja 2014. godine do 30. lipnja 2023. godine.

Još članaka iz "Županija"

Facebook