Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorec kupio tramvaj i dovezao ga u Stubake. Supruga s njim ima velike planove

Raritetan, muzejski primjerak legendarnog ZET-ovog tramvaja TPK 101 stigao je u Pilu i bit će potpuno obnovljen


Nedaleko poznatog Zabavnog parka 'Party avion' u Strmcu Stubičkom, koji nudi mogućnost organiziranja raznih zabava i proslava u za to preuređenom avionu, u obližnjoj smo Pili, na jednoj povećoj parceli, zamijetili i pravi pravcati zagrebački tramvaj. I to ne bilo kakav, nego originalnu i legendarnu 101-icu, kakve su se prema prototipu TMK 101, kojeg je napravio ZET,  u Đuri Đakoviću proizvodile od 1957. do 1965. godine. Ruku na srce, tramvaj nije u besprijekornom stanju, a tračnice su odložene pored njega, no sama činjenica da je netko u Zagorje dovezao 'oldatjmerski' i raritetan primjerak tramvaja (proizvedeno ih je sveukupno 68) težak 13,8 tona i ostavio ga na livadi, oko dvadesetak metara od ceste, bila je i više nego dovoljna da privuče našu pažnju. Od susjeda smo doznali da vlasnik nije daleko, nego u Stubičkim Toplicama, odnosno, da je riječ o Elvisu Jarebici, vlasniku tvrtke Janem usluge d.o.o., koja se primarno bavi preradom i trgovinom drva. Kako su nam rekli susjedi, tramvaj je zanimljiv mnogim prolaznicima, a već je postao drag i lokalcima, susjedima, koji se šale kako će sada iz Pile tramvajem moći ići na avion u susjedni Strmec.

Muzejski primjerak

Dakako, kontaktirali smo vlasnika, koji zbog poslovnih obaveza nije bio u mogućnosti 'stići na tramvaj', ali, kao pravi poduzetnik, odmah je pronašao rješenje. – Poslat ću vam svoju suprugu pa će ona s vama razgovarati. Ionak je ona glavna za to – rekao nam je Elvis Jarebica. I uistinu, u dogovoreno vrijeme, supruga Monika Jarebica, u pratnji sina Jana, sastala se s nama kod tramvaja kako bi nam otkrila tajnu njegovog dolaska u Pilu. – Takav tramvaj se ne može kupiti. Ovo je, zapravo, bio muzejski primjerak, koji je bio u Muzeju automobila Ferdinand Budicki u Jablanovcu. Muzej se selio i jednostavno nisu imali kuda s njim pa su ga dali na prodaju. Bio je deponiran na okretištu u Dubravi pa su ga tamo dosta devastirali, obojali grafitima, uništili iznutra, skinuli lampe, retrovizore i slično. Ja sam vidjela oglas da se prodaje taj tramvaj, bila je to i vijest po medijima, pa sam predložila suprugu da ga kupimo. On se jedno vrijeme nećkao, odnosno, nije baš bio za to, no na kraju se ipak odlučio za kupovinu. Kupili smo ga prošle godine i dovezli ovdje, za što nam je zbog njegove težine bila potrebna i velika dizalica, ali da vam budem iskrena, stvarno se ne sjećam koliko ga je točno suprug platio. Znam da je u oglasu bila navedena cijena od 8 tisuća eura, ali on ga nije platio toliko, nego manje, jer su određeno vrijeme pregovarali o cijeni – ispričala nam je Monika, dodavši kako su tramvaj sada deponirali na imanje koje su kupili, a na kojem se nalaze i štagalj i kuća.

Potpuna restauracija

Kako Monika, kao mlada vlasnica OPG-a, koja se bavi uzgojem borova i aronije, s kupljenim imanjem ima ozbiljne planove, tramvaj će se odlično uklopiti u njenu priču. Naime, Monika ga planira pretvoriti u svojevrsni turističko-ugostiteljski objekt, koji će se iznajmljivati za razne proslave, kako dječje rođendane, tako i za fešte odraslih. Zato će ga u potpunosti obnoviti i restaurirati. – Limarija je u dosta lošem stanju i treba je promijeniti, a napravit ćemo usput i termoizolaciju kako bi mogao imati i funkcionalno grijanje. Unutra ćemo napraviti pravi šank i male stolove za rođendane, djevojačke, momačke i ostale fešte. Tramvaj neće biti postavljen tu gdje je sada, već će biti bliže cesti. Napravit ćemo betonsko postolje, ugraditi tračnice i na njih postaviti tramvaj. Ispred će biti terasa s nekim drvenim stolovima, a napravit ćemo i pečenjaru, wc, dječje igralište... Štagalj planiramo preurediti u klet u kojoj bi bilo četrdesetak sjedećih mjesta, a u kući planiramo urediti sobe da možemo ponuditi i smještaj. Nadamo se da ćemo uspjeti sve to završiti i otvoriti iduće godine – ispričala nam je Monika o svojoj poslovnoj ideji koja nam se učinila vrlo zgodnom, ali i itekako potentnom. Čak štoviše, mogla bi to biti još jedna ozbiljna priča zagorskog turizma, atraktivna zabava i rekreacija, koja će sasvim sigurno dodatno obogatiti turističku ponudu stubičkog kraja i Krapinsko-zagorske županije.

Još članaka iz "Županija"

Facebook