Prethodni članak
Sljedeći članak

Za sve poginule i umrle Pume, Kolar odao počast u Varaždinu


Odlukom prvog predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Franje Tuđmana je 23. prosinca 1992. godine ustrojena 7. gardijska brigada Puma sa sjedištem u Varaždinu. Pume su u Domovinskom ratu sudjelovale u najznačajnijim operacijama i akcijama Hrvatske vojske i ostvarile velike uspjehe, nažalost uz velike žrtve – poginuo je i smrtno stradao 91 pripadnik brigade, a jedan je nestao. Brigada je ukupno imala 456 ranjenih i stradalih pripadnika na prvim crtama bojišta, a za vrijeme njenog postojanja kroz brigadu je prošlo 4100 aktivnih i 450 mobiliziranih pripadnika prosječne dobi 21 godinu. Ratni put 7. gardijske brigade „Pume“ formalno je okončan primopredajom ratne zastave na svečanom postrojavanju u Varaždinu 7. srpnja 2003. godine.

U spomen svim poginulim i umrlim Pumama župan Željko Kolar položio je vijenac i zapalio svijeću, zajedno s gradonačelnikom Varaždina Nevenom Bosiljem, županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom i izaslanikom župana Splitsko-dalmatinske županije Damirom Gabrićem.

- U Pumama, kao i u ostalim gardijskim brigadama i vojnim i policijskim postrojbama borio se i velik broj naših Zagoraca koji su prošli sva ratišta i dali ogroman doprinos oslobođenju Hrvatske. Danas se s posebnim pijetetom sjećamo poginulih i umrlih Puma, ali i svih drugih branitelja koji su svoje živote položili na oltar Domovine. Neka im je vječna hvala i slava – poručio je nakon polaganja vijenca župan Kolar.

Počast je odao i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Zoran Milanović, koji je nakon postrojavanja pripadnika 2. oklopno-mehanizirane bojne Puma i veterana Puma uručio i beretke novim pripadnicima postrojbe.

- Ova slavna hrvatska brigada, hrvatska garda je jedina brigade koja je formirana u prostoru, odnosno u gradu koji je bio nešto dalje od bojišnice. Svi drugi uključujući i Zagreb bili su nešto bliže ili na samoj bojišnici. U brigadu su ulazili najvećim brojem, prvenstveno sinovi i kćeri hrvatskog, sjevernog, kajkavskog kraja koji je u ratu pokazao što je sve Hrvatska, boreći se izvan prostora u kojem su rođeni i u kojem su odrastali – poručio je predsjednik Milanović.

Okupljene su pozdravili i Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop i zapovjednik 2. oklopne-mehanizirane bojne Puma bojnik Krunoslav Slavinec, dok je povjesnicu brigade pročitao predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma Robert Puja. Na svečanosti je bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Siniša Jenkač, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid te čitav niz časnika, državnih i lokalnih dužnosnika.

Odavanje počasti je počelo polaganjem cvijeća od strane varaždinskih školaraca te potom i obitelji poginulih branitelja.

Još članaka iz "Županija"

Facebook