Prethodni članak
Sljedeći članak

'Vraćanje težaka' našim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima'

Županija s 35.000 eura financira aktivnosti Obrtničke komore KZŽ i Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina


U Krapini je u ponedjeljak potpisan ugovor o županijskom sufinanciranju aktivnosti Obrtničke komore Krapinsko - zagorske županije i Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina. Riječ je o po 17.500 eura za svaku komoru, a kako je napomenula pročelnica Sanja Mihovilić, svrha je sufinanciranje edukacije, nastupa na sajmovima i onog što je potrebno za vidljivost i promidžbu gospodarstvenika i obrtnika naše županije u Hrvatskoj i inozemstvu.


- Izuzetno je bitno da se istakne ono po čemu smo posebni, a na taj način omogućujemo poslovanje poduzetnika koji su ovdje i isto tako na promociju i poziv drugim poduzetnicima na naše područje. Županija u svom proračunu ima i natječaj za nastup na sajmovima gdje je osigurano 26.500 eura, tu se pojedinačno svaki obrtnik ili tvrtka mogu javiti, a taj natječaj biti otvoren u ožujku. Prihvatljive aktivnosti će biti od 1.1. ove godine – rekla je Mihovilić.


Predsjednik Obrtničke komore KZŽ Nenad Kučiš zahvalio je Županiji na potpori. – Ona nam stvarno puno znači. Mi nismo velika komora, ali imamo puno aktivnosti, tako da će ovih 17.500 eura puno pomoći da naši obrtnici izlažu na sajmovima, da imamo puno edukacija za obrtnike, u suradnji s Poreznom imamo edukaciju za knjigovođe... Obrtnici se mogu javiti i direktno na natječaje, imamo i potporu za tradicijske obrte koji su jako važni i to je Županija – rekao je Kučiš, pohvalivši suradnju s Krapinsko – zagorskom županijom.


Predsjednik HGK Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek također je zahvalio Županiji. - Potporu ćemo koristiti za dizajniranje posebnih usluga u okviru Županijske komore, van standardnih koje pružamo kao HGK. Kao i ranijih godfina, najvažnija događanja na kojima surađujemo sa Županijom i Obrtničkom komorom su nastup na Zagorskom gospodarskom zboru, Structija i već koristim priliku da najavim Industriju Zagorja u svibnju. Već dugi niz godina dobivamo ova sredstva, pokazuje se da je tek unatrag godinu, dvije to prepoznato od strane drugih županija i komora, što se toga tiče puno smo ispred ostalih, a naš primjer kvalitetne suradnje i ovakvih modela su prepoznali i ostali – istaknuo je Švaljek.

Župan Željko Kolar istaknuo je odličnu suradnju s obje komore. - Ovo ja gledam kao 'vraćanje težaka' našim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima. Oni stvaraju dodatnu vrijednost, oni zapošljavaju, mi iz poreza na dohodak plaća imamo najveći dio izvornih prihoda i na ovaj način vraćamo natrag jedan dio onima koji su stvarali, da bi se oni mogli dalje razvijati, biti još bolji, kvalitetniji, vidljiviji, da se mogu brendirati. Na taj način zapravo osnažujemo kompletno gospodarstvo KZŽ i njezine potencijale. I ovo uvrštavanje u 10 regija budućnosti za privlsčenje ulaganja Financial Timesa je sigurno jedno priznanje, kako nama u Županiji, tako i našim gospodarstvenicinma, jer to je plod zajedničke suradnje. Ovdje se ocjenjuje 7 kriterija, od ukupnog prihoda, od ukupne dobiti, od standarizacije rasta gospodarstva, infrastrukture, internet veza, ljudskih potencijala, obrazovnog sustava, kvalitete života na jednom području, u suradnji s akademskom zajednicom. Kada sve to stavite zajedno u okvir, sve što radimo s komorama, dovelo nas je do toga visokog šestog mjesta u Europi po kvaliteti malih regija u privlačenju i očuvanju investicija – istaknuo je Kolar.


Župan je dodao da sve strane, velike tvrtke koje su uložile u Krapinsko – zagorskoj županiji, ostaju, ne odlaze, nego dodatno investiraju i povećavaju kapcitete i proširuju obuhvat svoje proizvodnje. – Tu je osim ovih 35.000 eura za komore, još 35.000 eura za tradicijske obrte, jer ih je država sa svojim zakonom da ne mogu nedjeljom raditi dovela na rub egzistencije. Mnogi, da nemaju potporu KZŽ kroz naše sajmove i manifestacije, ne bi više postojali. Stoga smo ciljano povećali sredstva za tradicijske obrte, da im pomognemo da se održe. Mogu razumjeti odluku da ne rade trgovine gdje su ljudi zaposleni izvana, ali ako netko sam radi u obrtu i 30 – 40 posto ukupnog prihoda ima u nedjelju, a vi mu ne date da radi, to nema logike – komentirao je Kolar. Uz navedena sredstva, Županija izdvaja i 26.000 eura za direktno javljanje obrtnika, tu je još 18.000 eura za Zagorski gospodarski zbor, subvencioniranje kamata za obrtnike 130.000 eura i niz drugih mjera.


-Malo me brine 2023. godina jer oni gospodarski subjekti koji su puno radili s Njemačkom imali su pad nabave za njihovim proizvodima 30, 40, a neki čak 50 posto. Ali, s druge strane, razgovarajući s najvećima, svi su poslovali bolje nego 2022. i taj prihod će biti u 2023. godini veći nego 2022., koja je bila rekordna. U 2024., a pogotovo u 2025. povećat će naš gospodarski rezultat nove investicije, tvrtke koje su nove došle na područje KZŽ. Tu je jedna austrijska investicija uZaboku za izolacijske materijale kojoj je vrijednost 16 milijuna eura, jedna u Poznanovcu, 35 milijuna eura, a samo te dvije tvornice će povećati ukupan prihod, da ne govorimo da je Omco u investiciji 8800 kvadrata nove hale, Vetropack priprema veliku investiciju, Dunapack, ne znam koju bi veću tvrtku naveo da nije u investicijskom ciklusu. Moramo biti zadovoljni, ali i oprezni, pratimo što se događa na europskom i svjetskom tržištu – rekao je Kolar te čestitao na ostvarenim rezultatima. -Vjerujem da ćemo u budućnosti priznanje koje smo dobili svi zajedno iskoristiti da budemo regija prepoznata kao regija - prijatelj ulagača – rekao je župan Kolar.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook