Prethodni članak
Sljedeći članak

'Vojarna u Stubičkoj Slatini postat će najmodernije europsko vatrogasno vježbalište'

O projektu vatrogasnog vježbališta na prostoru bivše vojarne razgovarali su župan Željko Kolar i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković


U Krapini je održan radni sastanak župana Krapinsko – zagorske Željka Kolara i zamjenika župana Anđelka Fereka – Jambreka s glavnim vatrogasnog zapovjednikom RH Slavkom Tucakovićem i delegacijom Vatrogasne zajednice KZŽ na temu projekta izgradnje vatrogasnog vježbališta na prostoru bivše vojarne u Stubičkoj Slatini.

 

Župan Željko Kolar je kazao da ga današnji sastanak izrazito veseli jer će prostor vojarne u Stubičkoj Slatini konačno dobiti svoju funkciju. – Velika mi je čast i zadovoljstvo da mogu u ime Županije mogu pozdraviti svog velikog prijatelja i glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Slavka Tucakovića sa suradnikom Horvatom. Zahvaljujem se njemu i čitavoj vatrogasnoj obitelji na onom što rade iz dana u dan za zaštitu ljudi i imovine na području čitave Hrvatske, a naravno našim vatrogascima s područja KZŽ, dobrovoljnim vatrogasnim društvima i profesionalnim postrojbama u onome što rade za sve nas. Vjerojatno po stoti puta ću reći da je vatrogastvo kod nas način života, da to nije obična služba, po našim zagorskim mjestima, kroz dugačku povijest dugu 140 godina, teško ćemo moći naći kuću u kojoj netko kroz generacije nije bio vatrogasac. Današnji sastanak me posebno veseli jer se aktivirala priča vatrogasnog vježbališta u vojarni u Stubičkoj Slatini, s obzirom da smo mi to stavili u naš plan razvoja, u strateške projekte i strateški razvoj KZŽ kojem je nositelj Hrvatska vatrogasna zajednica. Tu su aktivnosti stale u jednom trenutku, moram priznati da smo se bojali da će Vatrogasna zajednica odustati od tog projekta, međutim zahvaljujući vatrogasnom zapovjedniku i Vatrogasnoj zajednici radovi će krenuti i taj prostor će konačno dobiti namjenu koja je i predviđena. Mi kao Županija smo spremni se uključiti financijski i stručno kroz našu Razvojnu agenciju, koja bi mogla pripremati projektnu dokumentaciju za EU fondove. Spremni smo i dati pomoć u praćenju poslije same izvedbe projekta i postupka javne nabave s našim stručnim službama. Ovo je za nas jako dobra vijest i veselim se svakom ulaganju u vatrogastvo, u svako poboljšanje uvjeta za edukaciju naših vatrogasaca, ali isto tako i za kupnju vatrogasne opreme – istaknuo je župan Kolar.

- Mi imamo zajedničku viziju da u Stubičkoj Slatini bude jedno najmodernije europsko vatrogasno vježbalište s najmodernijom opremom koja je sada momentalno na tržištu i da ono bude nacionalnog ili regionalnog karaktera. Ovdje se neće raditi o još jednom lokalnom vježbalištu, nego nam je ovdje cilj da sa jednim sveobuhvatnim projektom tu vojarnu stavimo kompletno u funkciju. Taj moderni europski poligon će služiti ne samo vatrogascima nego svim hitnim službama koje su uključene u civilnu zaštitu. Vidjeli ste sada kroz Stožer civilne zaštite i kroz ovu epidemiju kako je široka lepeza službi koje sudjeluju u u samom stožeru - rekao je župan Kolar.

 

Predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber zahvalio je županu na inicijativi da se sazove sastanak. - Radni sastanak je sazvan na vrlo visokom nivou jer znamo da od ove godine imamo Središnji držani ured za vatrogastvo. Nadam se da će to potaknuti još niz projekata i ideja koje su pred nama. Kroz sve ove godine dobro surađujemo s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, pošto smo od ove godine dobili Središnji državni ured, kojem smo mi vatrogasci dugo težili, na ovaj način smo vatrogastvo spojili u jednu jedinstvenu kuću. Sigurni smo da će ta suradnja doprinijeti još jačem povezivanju i još boljoj suradnji i dobrovoljnim i profesionalnim vatrogascima. Znamo da je vatrogasna djelatnost puno, puno šira od gašenja požara i svakim danom sve šire djeluju vatrogasci – kazao je predsjednik Skuliber.

 

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković kazao je kako zahvaljuje županu Željku Kolaru na stalnoj brizi za vatrogastvo. – Želim zahvaliti svim vatrogascima na njihovom nesebičnom radu, sudjelovali su u sanaciji potresa koji je zadesio KZŽ, pomagali u pandemiji koronavirusa i svim onim radnjama koje su odradili na području KZŽ. Današnji posjet je radni, prije svega obavit će se razgovor o vatrogastvu KZŽ koja je sigurno u vrhu samog vatrogastva u Hrvatskoj, tu je duga tradicija 140 godina bavljenja vatrogastvom, u stvari u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj je i kolijevka vatrogastva Hrvatske. Razgovarat ćemo o opremljenosti vatrogastva, daljnjem razvoju i posjetit ćemo Stubičku Slatinu gdje ćemo razgovarati o iniciranju daljnjih aktivnosti oko nastavka rada, odnosno završetka vježbališta koje će biti na korist ne samo vatrogastvu već i drugim službama. Moram napomenuti da smo i inicirali i niz drugih vatrogasnih vježbališta, kao što je ono u Šapjanama u Rijeci, novo vježbalište će ići na području Splitsko – dalmatinske županije i razgovaramo oko regionalnog vježbališta u istočnoj Slavoniji. Osposobljavanje i usavršavanje je nešto što bez čega vatrogastvo ne može. Hrvatska vatrogasna zajednica je dužna napraviti strategiju razvoja vatrogastva gdje će i Stubička Slatina dobiti svoje mjesto – istaknuo je Tucaković.

 

Tucaković je rekao kako je 2009. godine vojarna Stubička Slatina data na bezvremensko korištenje Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. - Hrvatska vatrogasna zajednica je nositelj aktivnosti, tamo su radovi započeti pa su stali. Meni puno toga nije bilo jasno pa sam se zato i uključio da sve to skupa pokrenemo. Tamo je obnovljeno krovište, uređena je jedna sala za sastanke i dovedena je voda i struja. Preduvjeti su složeni, napravljeno je jedno igralište, zasijana je trava iza samog doma. Treba uložiti mnogo sredstava, ali vjerujem da ćemo zajedničkim snagama realizirati taj projekt. Tijekom prošle godine tamo je bilo osposobljavanje za časnike, provedene su vježbe i nastava na tom području, tako da su aktivnosti i postojale. Moramo sve to unaprijediti da nam to sve ne stoji prazno i beskorisno – kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković. - Vatrogasna oprema je nešto za što ja kažem da je kontinuirani proces. Uvijek treba zahvaliti jedinicama lokalne samouprave, gradonačelnicima, načelnicima i županima na razumijevanju oko toga jer vatrogastvo je decentralizirana funkcija. Ići će sada jedan natječaj za 77 kombi vozila, 54 pick-up vozila. Do kraja godine ćemo raspisati još jedan natječaj za šumska vozila – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković.

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Zbog prometne nesreće na autocesti A1 na 393.+850 km između čvorova BISKO i BLATO NA CETINI u smjeru Dubrovnika vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h. Molimo korisnike za strpljenje.  Moguće su poteškoće u prometu, povremeni zastoji i vožnja...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program