Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Krapinske Toplice dobile HeliSpace, novu turističku hit - atrakciju!


Foto i video: Rikard Jadan

U subotu je u Heli Centru u Krapinskim Toplicama službeno otvoren muzej HeliSpace, kojim je taj poznati centar za obuku vojnih i civilnih pilota helikoptera trajno otvorio vrata posjetiteljima, prije svega školskoj djeci i mladima. Na otvorenju su se, uz brojne predstavnike medije, okupili i razni VIP gosti, kao i influenceri, budući je HeliCentar odlučio komercijalizirati sve ono što može ponuditi zaintersiranoj javnosti.

Stanislav Bychinskii, direktor i suvlasnik Heli Centra, najvećeg međunarodnog trening centra za upravljanje teškim višemotornim helikopterima, istaknuo je kako su se, kad je u pitanju obuka pilota,  u topličkom Heli Centru fokusirali uglavnom na treninge pomoću simulatora te da je riječ o izrazito skupoj tehnologiji. - Samo jedan, naš glavni, najveći simulator stoji između 17 i 20 milijuna eura, a naša investicija u Krapinskim Toplicama iznosila je sveukupno oko 25 milijuna eura. No, sada smo pokrenuli sasvim jedan novi projekt, koji je bio moj san i moja ideja. Želio sam da pokrenemo nešto što neće biti samo za profesionalne pilote, već za obične ljude, posebno za djecu i obitelji. Naime, interes javnosti za tako nešto je postojao od prvog dana, dobivali smo brojne upite, a i brojni su nam dolazili, bez da smo mi to reklamirali. U predpandemijskoj, 2019. godini, dakle, bez ikakvog našeg reklamiranja, posjetilo nas je preko tisuću osoba. Zato sam odlučio napraviti od toga ozbiljan projekt, kojeg sada službeno otvaramo. To nije samo muzej ili galerija. To je nešto puno više od toga. Zato smo ga i nazvali HeliSpace jer to nije nešto statično, nego je to živi svijet. Imate priliku letjeti u simulatoru, imate priliku letjeti i pravim helikopterom, a posjetiteljima ćemo pokazati i poveznicu između tehnologije i umjetnosti. Ovdje ćemo predstavljati i tehnologiju koja je mijenjala svijet, kao što su kotač i struja. Na primjer, prva ideja helikoptera dolazi od Leonarda da Vincija i, ne znam da li znate, prva letjelica na Marsu sada je NASA-in helikopter. Ovo što sada otvaramo je prva faza Heli Spacea, a uskoro ćemo imati i virtualni svemir, kao i mogućnost virtualnog putovanja u našem međuzvjezdanom planateriju – najavio je Bychinskii te izrazio nadu da će škole i fakulteti biti njihovi najčešći posjetitelji.

Među uzvanicima na otvorenju je bila i zamjenica župana za društvene djelatnosti, Jasna pPetek, koja je i sama iz Krapinskih Toplica. -Otvaranje HeliSpacea, jednog interaktivnog muzejskog prostora, zasigurno predstavlja dodanu vrijednost turističkoj ponudi Krapinskih Toplica, ali i cijele Krapinsko – zagorske županije. Isto tako, predstavlja jedno mjesto gdje će djeca i mladi, prije svega iz naše županije, ali i svi oni koji dolaze u našu županiju, uživati u simulatoru, uživati u različitim interaktivnim sadržajima koji doprinose povećanju razine njihove tehničke kulture te proširenju njihovih interesa. Iskreno se nadam da će ovo biti prepoznato kao novi turistički proizvod ne samo Krapinskih Toplica, nego čitave Krapinsko – zagorske županije – rekla je prigodom otvorenja Jasna Petek.

Činjenicom da će navedeni muzej biti otvoren za javnost, zadovoljstvo je izrazila i načelnica Općine Krapinske Toplice, Gordana Jureković. – Taj prostor je čitavo vrijeme bio zatvoren i intrigantan svim našim mještanima, kao i posjetiteljima, a sada će biti otvoren te će se moći pogledati i poneki eksponat, vidjeti i simulator. Dobro je da su danas ovdje prisutne i influencerice Lana Klingor i Ecija Ivušić, koje putem društvenih mreža promoviraju ne samo HeliSpace, nego i našu općinu. Tako da je ovaj muzej još jedna atrakcija koja će, vjerujem, doprinjeti povećanju broja posjetitelja Krapinskih Toplica – rekla je načelnica Jureković.

Pogledajte video i fotgaleriju:

Još članaka iz "Županija"

Facebook