Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Edukativnom predstavom do prevencije. Nasilje se događa oko nas


U sklopu obilježavanja Dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas je u festivalskoj dvorani POU Krapina održana premijerna izvedba edukativne predstave ''Vrijeme leptirica'' koju su organizirali Ravnateljstvo policije MUP-a, PU krapinsko-zagorska i Vijeće za prevenciju Grada Krapine.

Izaslanica potpredsjednika Vlade državna tajnica MUP-a Irena Petrijevčanin osvrnula se na ovaj edukativni program, koji uključuje i predstavu, na temu ravnopravnosti spolova, prije svega zaštite žena od nasilja. ''Učenici SŠ Krapina su pokazali iznimno zanimanje, pozitivno reagiraju na ovu temu i drago nam je da Ravnateljstvo policije i MUP u suradnji s PU krapinsko zagorskom je upriličilo ovaj događaj. Vjerujemo da će učenice i učenici svojim domovima otići obogaćeni dodatnim znanjem na ovu temu u koju ulažemo velike napore, kako Služba za prevenciju Ravnateljstva policija MUP-a, ali i sve policijske uprave diljem RH. Zahvalni smo svima koji su sudjelovali i nadamo se da će naš doprinos boljem društvu u smislu što manje nasilja, ne samo nad ženama, nego nasilja općenito biti što veći i u narednom periodu.'' zaključila je državna tajnica.

Gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović izrazio je zadovoljstvo što je Dan borbe protiv nasilja nad ženama, na ovaj način obilježen u Krapini, uz predstavu koja je teška ali i puna poruka, kako je rekao. ''Moramo biti svjesni da se nasilje ne događa tamo negdje daleko. Nasilje je oko nas i samo ga treba vidjeti i prepoznati. Nažalost, ono što još uvijek možemo reći da je to na neki način tabu tema i da se oni, koji osjećaju nasilje i doživljavaju ga, ponekad se boje reći zbog srama od okoline ili zbog straha od nasilnika'' – rekao je Gregurović i zaključio kako svi mi kao društvo moramo prepoznati nasilje, ne smijemo zabiti glavu zemlju i šutjeti, nego potaknuti žrtve da potraže pomoć, jer na taj način bit će spašeno mnogo života i prevenirati se buduće devijantno ponašanje.  

Zamjenik načelnika PU krapinsko – zagorske Robert Pavić rekao je kako mu je izuzetna čast da se obilježavanje Dana borbe protiv nasilja nad ženama održalo u Krapini. ''Naša je županija jedna od najsigurnijih, s najmanjom stopom kriminaliteta u državi. I ostali mjerljivi elementi sigurnosti su dobri i smatramo da se naši građani i subjektivno osjećaju sigurnim. Danas smo svi skupa poslali jasnu poruku, da je nasilje društveno neprihvatljivo ponašanje.'' Pavić je uputio poruku, kako je rekao možda i najvažniju: ''Prijavite nasilje, imajte povjerenja u policiju, dojavite svaki oblik. Ako smatrate da ste žrtva, prijavite policiji.'' – zaključio je Pavić.

Zamjenica župana KZŽ-e Jasna Petek istaknula je kako KZŽ ima zaista dobro razvijen sustav podrške žrtvama obiteljskog nasilja. ''Međutim važno je organizirati mnogo preventivnih aktivnosti, koje se trebaju privoditi, prije svega s djecom, a posebno s mladim ljudima. Stoga mi je jako drago što je Ravnateljstvo policije odlučilo srednjoškolkama i srednjoškolcima Krapine odlučilo pokloniti jednu vrlo tešku, ali kvalitetnu predstavu ''Vrijeme leptirica'', u kojoj se zapravo progovara o nasilju i na neki način ih se želi 'zdrmati' i senzibilizirati na činjenicu da se nasilje ne događa negdje drugdje. Nasilje je među nama, u našoj obitelji, među našim prijateljima, rodbinom, susjedima, u našem mjestu.'' Petek je poručila da djecu i mlade trebamo odgajati da zamjećuju  nasilje, da ga ne toleriraju, da se aktiviraju i da hrabrimo žrtve i budemo im podrška u prijavljivanju nasilja.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook