Prethodni članak
Sljedeći članak

Bačić: Pokazujemo koliko je Vladi važno obnoviti sve obiteljske kuće, Kolar: Kasnimo, nismo uspjeli!


Nakon niza potresa koji su pogodili Republiku Hrvatsku, mnoge su kuće pretrpjele oštećenja, neke su čak i postale neupotrebljive, a mnogi su ostali bez svog doma. U Zagorju su, Donja Stubica, Gornja Stubica i Marija Bistrica bila najpogođenija mjesta i još uvijek su, budući da obnova, složit ćete se, još uvijek ne ide tokom kojim bi trebala. Naime, nakon gotovo četiri godine, danas je u Donjoj Podgori, između ostalog, prezentiran pontonski most (za što je Hrvatskoj vojsci trebalo tri dana da ga napravi) koji omogućuje prelazak mehanizacije i strojeva do kuće obitelji Škvorčec. Ta je kuća za rušenje i nalazi se na izrazito nepristupačnom terenu pa su se, eto, danas tamo sastali potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, zajedno s krapinsko - zagorskim županom Željkom Kolarom, donjostubičkim gradonačelnikom Nikolom Gospočićem, krapinskim gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Zoranom Gregurovićem. Napomenimo još na samom početku, na području Krapinsko – zagorske županije trebaju se izgraditi 24 zamjenske kuće, a u realizaciji ih je 10 što ne znači da su sve u fazi gradnje, baš naprotiv.

Kad zapne

Vlasnica Nada Škvorčec u toj je kući živjela sa sinom, kaže i ona, sve to traje predugo.
- Traje predugo, nemremo si pomoći. Veselim se novoj kući. Sretna sam kaj se počelo nekaj događati. Sad smo u Obrtičkoj ulici, malo dalje. Grade nam kuću od 55 kvadrata, ali nema veze kakva je bitno je da je krov nad glavom i da je moje – rekla je Škvorčec.

Župan Kolar konstatirao je kako, kada govorimo u rušenju kuća, sve kasni. - To više nije tajna, kasnimo, ali kada zapne i nitko ne može, onda može Hrvatska vojska koja je u samo tri dana napravila pontonski most koji omogućava prilaz teškim strojevima da dođu do kuće i da se krene s rušenjem, a još bitnije da može krenuti i izgradnja kuće. Kroz godinu smo si dali nekoliko prolaznih vremena. Bio nam je cilj da srušimo sve kuće ove godine. Nismo uspjeli. Tu je bila utrka s Fondom solidarnosti, rokovi, što je onemogućilo javljanje građevinskih tvrtki na natječaj koje nisu mogle obaviti više posla nego što je obavljeno. Sada tog opravdanja više nema tako da očekujem, tražim i apeliram i molim da u prvoj polovici sljedeće godine rušimo ostatak kuća, pripremimo dokumente i počnemo izgradnju zamjenske kuće. Prema riječima potpredsjednika Vlade do trećeg mjeseca, sedam kuća koje su u gradnji bit će gotove. Za tu tužnu godišnjicu (22.03.2019.) to će biti četiri godine od potresa da se ljudi mogu vratiti u svoje kuće. Molim građevince da ne uzimaju poslove na moru nego da rade tu, doma i da vratimo ljude u svoje kuće – poručio je župan Kolar, a gradonačelnik Gospočić nadovezao se kazavši kako je i bilo vrijeme da se stvari pomaknu s mrtve točke.

Velik dan

- Ministarstvo graditeljstva i obrane konačno su omogućili da se ova kuća danas počinje rušiti zahvaljujući izgradnji ovog mosta kojeg smo obišli. Nadam se da će obitelj Škvorčec sljedeći Božić dočekati u svojoj novoj kući jer mislim da je nakon četiri godine i vrijeme. Ovo nam daje nadu da smo pred krajem puta – kratko je poručio Gospočić.

Na području KZŽ je aktivno 26 rješenja za rušenje kuća, od čega ih je 17 srušeno, a osam ih je na čekanju. Ipak, za ministra Bačića, kako je sam rekao, ovo je bio poseban trenutak. - Ovo je poseban trenutak za mene. Ovaj posao oko uklanjanja i ugovaranja izgradnje zamjenske kuće dogovoren je u svibnju. Ovu kuću nismo mogli započeti obzirom na potok koji nam je to onemogućavao. Razmišljali smo što napraviti i odlučili smo zajedno s HV-om napraviti pontonski most i danas svjedočimo početku radova. Ovim potezom pokazujemo koliko je Vladi RH važno obnoviti sve obiteljske kuće. Nastavit ćemo ovom dinamikom. Iz Fonda solidarnosti na području KZŽ financirali smo konstrukcijsku obnovu 156 objekata u vrijednosti od 122 milijuna eura, a iz Fonda je osigurano 117 milijuna eura. Ukupno će se 24 zamjenske kuće izgraditi na području KZŽ, a za sad ih je 10 u realizaciji. Radovi na ovom objektu trebali su krenuti kada su krenuli radovi i na drugim objektima. Međutim, zbog specifičnosti ove lokacije, zbog nemogućnosti pristupa toj lokaciji, mi smo s gradonačelnikom Donje Stubice i s vlasnicom ovog objekta pokušavali iznaći drugo rješenje kako ćemo pristupiti izgradnji nove kuće. To je bio razlog zašto nismo s izgradnjom ove zgrade krenuli istog dana kada smo krenuli i s drugim objektima. Ovdje smo htjeli pokazati da je na jednoj kući, čija je površina 55 kvadrata, napravljen jedan značajan posao, postavili smo pontonski most i realizirali cjelokupni proces s izgradnjom zamjenske kuće – rekao je ministar Bačić.

Problemi

Dodao je kako od izvođača očekuje da radove završi u roku, a sve ide sporije, jer, kako kaže, za iznaći rješenje treba vremena, problemi nastaju kod planiranja zamjenskog objekta, kod dogovora s vlasnicima, ali kod ispunjavanja preduvjeta. Uz to, veliki je problem i kod odabira izvođača jer ponude koje su pristizale bile su dvostruko ili trostruko veće od realnih cijena pa su se i natječaji poništavali. Zato sve kasni, zaključio je. Inače od svih kuća na području Zagorja, gotova je tek jedna.

Ministar Anušić je pak velike pohvale uputio HV-u: - Hrvatska vojska rješava i probleme koji nastaju temeljem velikih prirodnih nepogoda, a ne samo vojne ugroze. Naša pukovnija je pokazala spremnost, ne samo u obrani Hrvatske nego i u obnovi od potresa i prirodnih nepogoda. U samo tri dana napravili su pontonski most.

Do tužne godišnjice u ožujku, prema riječima ministra Bašića, sve će kuće biti gotove. U svakom slučaju, sudeći po svemu, optimistično. Živi bili pa vidjeli!

Još članaka iz "Županija"

Facebook