Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju nedostaje 10 timova liječnika obiteljske medicine. Županija priprema mjere

Na aktualnom satu raspravljalo se o ‘staroj zagorskoj’, nedostatku liječnika i sporoj obnovi od potresa


Na aktualnom satu današnje sjednice Županijske skupštine Ana Kruhak (HDZ) pitala je što Županija poduzima kako bi zadržala liječnike na području županije.

Župan Željko Kolar odgovorio je da Županija stipendira studente medicine te da je u ovom trenutku u tijeku 95 specijalizacija u tijeku te da je za još 25 raspisan natječaj. – Nedostatak liječnika problem je koji je izražen na nacionalnoj razini, a i u Europskoj uniji – rekao je Kolar te dodao da dio europskih zemalja daje ozbiljne ponude našim liječnicima dok su još na studiju. Županija također priprema mjere za podizanje statusa liječnika primarne zadravstvene zaštite.

– Mjere još ‘brusimo’, no one su dodatak na plaću, subvencioniranje kredita, kao i režijskih troškova te pomoć kod putnih troškova i još neki detalji. Mjere ćemo uskoro, i stručnim vijećima naših zdravstvenih ustanova i na županijskoj skupštini, a iznosit će 2 do 3 milijuna kuna na godišnjoj razini – rekao je župan.


U istom području, pitanje je postavila Ljubica Jembrih (HDZ) koju je zanimalo koliko nedostaje liječnika opće prakse u Domu zdravlja KZŽ, a odgovoreno je da neodostaje 10 timova.

Reformistu Davora Kljaka zanimalo je kakva je situacija u obnovi šteta od potresa odnosno što je županija poduzela i što će poduzeti u preostala tri mjeseca i nekoliko dana da se sredstva iskoriste.

Kolar je rekao da niti on nije zadovoljan postignutim, iako je ministar Paladina postigao iskorak, kao i novi ministar Bačić. – No to za ljude koji nisu u svojim kućama nije dovoljno. Do sada je 15 kuća rušeno, za osam je potpisan ugovor s izvođačima za početak gradnje, za ostale bi do 1. svibnja trebali biti potpisani ugovori. Ministarstvo je donijelo 67 odluka po raznim zahtjevima, Županija je platila svoj udio za tri oštećenika dok je Fondu za obnovu u prošloj godini plaćeno milijun i 72 tisuće kuna za obavljanje poslova. Što se tiče sredstava iz Fonda solidarnosti koji se odnose na prometnice dobivena su značajna nova sredstva u iznosu od 15 milijuna eura. Sanirat ćemo klizišta i cesta u vrijednosti 62 milijuna kuna te sa još 30 dodatnih milijuna kuna iz kredita - zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook