Prethodni članak
Sljedeći članak

[U KUMROVCU OTVOREN CENTAR ZA POSJETITELJE] 'Neki ga vole, neki ne. No, najviše turista dolazi u Kumrovec zbog Josipa Broza Tita'

Ovdje će 100 tisuća posjetitelja, koliko godišnje posjeti Kumrovec, naći dio njegove povijesti i upoznati što sve ova destinacija nudi, rečeno je na otvorenju Centra


Općina Kumrovec danas slavi svoj dan, a uoči svečane sjednice Općinskog vijeća u Kumrovcu je otvoren Centar za posjetitelje. Događaju su prisustvovali pomoćnica ministra turizma Olivera Šarić, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, državni tajnik Mario Antonić kao i brojni načelnici i gradonačelnici.

Kako je istaknuo domaćin, načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt, dugogodišnji kumrovečki san ovim se počeo ostvarivati.

- Dugo godina čekamo da se izrealizira druga faza Centra za posjetitelje. Ove godine, uz pomoć Ministarstva turizma, na čemu smo im zahvalni, i uz financijska sredstva Općine Kumrovec, otvaramo Centar za posjetitelje, koji će moći primiti svakog posjetitelja koji dođe u Kumrovec i svakog turista uputiti što Kumrovec i okolica sve nudi. Ovdje će 100 tisuća posjetitelja, koliko nas godišnje posjeti, naći dio kumrovečke povijesti – istaknuo je Šplajt, dodavši da ovo nije kraj. - Iduće godine idemo u završnu treću fazu, a to je energetska obnova zgrade, vanjske ovojnice i uređenje cijelog parka, za što smo već dobili sredstva iz EU fondova. Tu je i i projekt kampa koji bi trebao biti na donjem dijelu i kojeg već imamo isprojektranog, za što je i raspisan je natječaj za budućeg investitora. Također, tu je i električna punionica automobila koja će se izvrsno uklopiti u ovaj okoliš, tako da će ovo biti lijepi dio Kumrovca koji će svakom posjetitelju i domaćem čovjeku biti odmor za dušu – istaknuo je načelnik Šplajt, zahvalivši i Županiji na pomoći u dosadašnjim projektima, kao i u budućnosti. Vrijednost druge faze projekta je milijun kuna, od čega je od Ministarstva kulture dobiveno 423 tisuće kuna, a ostatak su općinska sredstva.

Centar su simboličnim rezanjem vrpce otvorili pomoćnica ministra Olivera Šarić i načelnik Kumrovca Robert Šplajt. Dva murala na Centru izradio je umjetnik Stjepan Đukić Pišta, od kojih jedan predstavlja Staro selo, a drugi spomenik Lijepoj našoj, a otkrili su ih sam umjetnik, načelnik Šplajt i župan Kolar. Centar će se narednih mjeseci dodatno opremiti, a tema je 'Život jednog bravara', odnosno postavljena je izložba koja prikazuje život najpoznatijeg Kumrovčana, Josipa Broza, o čijem je povijesnom značaju na otvorenju prikazan i kratak film. – Neki ga vole, neki ne. No, bez lažne skromnosti, najviše turista dolazi u Kumrovec zbog Josipa Broza – naglasio je načelnik Šplajt.

Župan Željko Kolar također je istaknuo da se najpoznatije selo na svijetu se sigurno gleda kroz prizmu Josipa Broza Tita i da to Kumrovec kao njegovo rodno mjesto treba iskoristiti. - Ovdje u Kumrovcu Tita seTita ne srame. Svi ljudi dobre volje dobro su došli u Kumrovec, a oni koji ne misle dobro o Kumrovcu i Titu neka nas jednostavno zaobiđu – rekao je Kolar. - Vjerujem da će se ova investicija i problem koji je nastao oko plaćanja gospođe Yu i njezinih partnera riješiti, i da ćemo nastaviti te mrtve kumrovečke kapitale polagano stavljati u funkciju, zapošljavati domaće ljude i stvarati nove vrijednosti koje će još više privlačiti turiste u Kumrovec – rekao je župan te dodao da će ovaj centar biti turistički vodič koji će posjetitelje upoznavati sa sadržajima ne samo Kumrovca vceć i Zagorskih Sela, Desinića, Klanjca, Tuheljskih Toplica. - Preko Turističke zajednice ćemo opskrbiti centar sa svim potrebnim informacijama, da bude vodič kroz Zagorje, jer je cilj što duže zadržati turiste, povećati broj noćenja i postotak zadržavanja s nuđenjem paket aranžmana – istaknuo je Željko Kolar.

Pomoćnica ministra Olivera Šarić naglasila je da su Krapinsko - zagorska županija i Općina Kumrovec na putu izuzetno prosperitetnog razdoblja. - Osim prirodnih ljepota, ovaj kraj njeguje tradicionalne običaje, gastronomsko i kulturno nasljeđe, a ističe se kroz gospodarske aktivnosti. Vodstvo Općine i Županije trudi se uspješno prilagoditi sve potrebama vremena i željama današnjih turista, ne zanemarujući pri tom običaje ovog prelijepog kraja koji svojom raznolikošću daju čar i ljepotu. Raznovrstnost ponude te porast investicija i razvoja u svim područjima gospodarstva rezultirali su povećanjem atraktivnosti općine i same županije kao i porastom broja dolazaka turista. Ministarstvo turizma prepoznalo je potencijal općine i županije te tijekom godina suradnje odobrilo značajna financijska sredstva za budući interpretacijski centar u ukupnom iznosu od 423 tisuće kuna – rekla je pomoćnica ministra, dodavši da će ministarstvo i dalje rado pomoći u uspješnom razvoju Općine i KZŽ. - Mnogo potencijala vidimo u ruralnom, zdravstvenom, sportskom i kulturnom turizmu i svjedoci smo interesa za investicije i s dalekih tržišta za koje se nadamo da će se realizirati i dodatno obogatiti turističku ponudu – rekla je Olivera Šarić.

U kulturno – umjetničkom programu nastupila je Josipa Lončar, kao i Puhački orkestar općine Kumrovec.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

A1 Zagreb-Split-Ploče: -do 30. rujna od ponedjeljka do četvrtka do 10:00 sati i iza 18:00 sati te petkom do 9:00 sati i iza 18:00 sati u zoni čvora Žuta Lokva višekratno će se kratkotrajno zaustavljati promet zbog izvanrednih prijevoza; -kroz tu...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program