Prethodni članak
Sljedeći članak

U kuhanju najboljeg pekmeza kuhače će ukrstiti čak 18 ekipa!

Ove subote, 2. rujna, u Dubravi Zabočkoj održat će se druga Zagorska pekmezijada


Ove se subote, u Dubravi Zabočkoj, održava druga pekmezijada u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko – zagorske županije. Program manifestacije predstavljen je na konferenciji za medije, na kojoj je predsjednik organizatorske udruge Josip Horvatin istaknuo kako je prošlogodišnje, prvo izdanje pekmezijade, izazvalo veliki interes.

Veliki interes ekipa

– Pekmezijada je bila vrlo dobar prihvaćena u javnosti, udruga civilnog društva, građana, ali isto tako i kod Županije te ostalih čelnika lokalne samouprave. Zbog velikog interesa, od prošlogodišnjih deset natjecateljskih ekipa, ove godine došli smo na 18 ekipa koje će se natjecati u kuhanju pekmeza, za što smo osigurali tonu šljiva – rekao je Josip Horvatin. Očekuje se i dolazak prijateljskih braniteljskih udruga iz Duge Međe, Jarmine i Voćina, za koje će, osim sudjelovanja na Pekmezijadi, biti organiziran i obilazak Zagorja, odnosno posjet rodnoj kući dr. Franje Tuđmana i Muzeju krapinskih neandertalaca. Pekmezi će se kuhati od 12 sati, a svečano otvorenje manifestacije je u 14 sati. Osim u kuhanju pekmeza, ekipe će se okušati i u tradicijsko – suvremenim igrama, za najmlađe bit će tu napuhanac, a za dobar ručak za sve podijelit će se 1000 porcija srnećeg gulaša, vojničkog graha i gljiva. – Želimo građanima omogućiti dobru zabavu, stoga ćemo ponovo organizirati natjecanje u ružđenju kuruze, posebno za žene, posebno za muškarce, a za zabavu nakon proglašenja pobjednika u svim disciplinama bit će zaduženi Črleni lajbeki – najavio je Horvatin.

Pohvalne aktivnosti udruga

Podršku manifestaciji daje Grad Zabok. Gradonačelnik Ivan Hanžek rekao je kako se izuzetno veseli ovom sportsko – kulturno – gurmanskom druženju. – Zadovoljstvo mi je biti na čelu grada u kojem civilne udruge i udruge građana nose aktivnosti koje obogaćuju svakodnevni život, ali i imaju ideje za nove aktivnosti i nova događanja. Možemo samo poželjeti dobro vrijeme, a onda i da treća pekmezijada iduće godine bude još veća i uspješnija, iako je letvica standarda već sada dignuta visoko – rekao je Hanžek.

Druženje s građanima

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je kako Županije daje punu podršku ovoj manifestaciji, koja izuzetno brzo raste, za što je pohvalio organizatore. – Ovdje se ne radi samo o udrugama proizašlima iz Domovinskog rata, već o druženju sa svim građanima. Udruga branitelja organizira to, gledajući korist čitave zajednice i spaja ugodno s korisnim, jer će se ove godine sve što se skuha podijeliti, a ekipa Krapinsko – zagorske županije donirat će u humanitarne svrhe – rekao je Kolar, dodavši kako će se boriti za prvo mjesto, obzirom da su lani zauzeli visoko drugo te je pozvao sve koji mogu da se pridruže ovom događanju, kako bi se svi zajedno, uz pravu feštu, prisjetili i kako su naše bake na starinski način kuhale pekmez.

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook