Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar: 'Javni prijevoz je nerentabilan, svi ćemo morati izdvojiti više iz proračuna, a tražit ćemo da to učini i država'

Krapinsko - zagorski župan održao je kolegij s čelnicima općina i gradova


Kako riješiti problem neisplativih županijskih linija autobusnog prijevoza, osigurati dovoljno pomoćnika u nastavi i omogućiti rad sigurne kuće koja je u izgradnji, raspravljalo se danas na kolegiju zagorskih načelnika i gradonačelnika s predstavnicima Krapinsko – zagorske županije.

Upravo je prijevoz jedan od gorućih pitanja kako u gotovo svim, tako i u našoj županiji, obzirom na njegovu neisplativost. Prijevoznici dižu cijene, a shodne tome županije bi, zajedno s jedinicama lokalne samouprave, ali poglavito Vlada, trebali dizati sredstva osigurana u tu svrhu. Vlada je donijela uredbu kako će prijevoz učenika sufinancirati sa 75 posto.

– Kad mi, odnosno Županija s gradovima i općinama, priložimo svojih 25 posto, na pojedinim linijama prijevoznici ne žele voziti za taj novac. Dio linija je nerentabilno i mi ćemo za to morati osigurati dodatna sredstva – rekao je župan Kolar.

Pojasnio je kako je jedan način za to da država povisi iznos sufinanciranja te da ga povise Županija, općine i gradovi. Istaknuo je kako nije isključena ni opcija da će dio troškova prijevoza, što do sada nije bio slučaj, morati pokrivati i roditelji. No, napomenuo je kako je to krajnja opcija do koje, nada se, neće doći.

Dogovoren je i način sufinanciranja sigurne kuće, koja je u izgradnji i trebala bi početi raditi u prosincu. Dok je izgradnja, uz sredstva iz županijskog proračuna, sufinancirana i sredstvima EU fondova, rad sadašnje kuće financira se isključivo sredstvima Županije. Stoga je Županije uputila prijedlog općinama i gradovima da se uključe u sufinanciranje rada sigurne kuće i da za to u proračunu osiguraju sredstva.

– Svaka općina trebala bi godišnje osigurati po 2 tisuće eura, a grad po 3 tisuće. Tako bismo dobili 71 tisuću eura, a ostatak do oko 160 tisuća eura, koliko će koštati održavanje rada sigurne kuće, osigurat će Županija – rekao je Kolar. Prijedlog su načelnici i gradonačelnici prihvatili. – Vrijednost sigurne kuće je velika. Njezino osnivanje i rad ohrabrilo je mnoge žene da prijave nasilnike, jer prije su morale tražiti smještaj za sebe i svoju djecu van županije, što im je stvaralo probleme. Sigurna kuća radi u kapacitetu 8 – 9 štićenica, a nažalost, prema prijavama, ta će brojka i u novim uvjetima i kapacitetima rasti – rekao je župan.

Općine i gradovi složili su se i oko pitanja osiguravanja pomoćnika u nastavi. Prošle godine u našim je školama radilo 144 pomoćnika u nastavi. Plaće za njih bile su osigurane preko županijskog projekta Baltazar te kroz udruge. No, obzirom da se potrebno i dići plaće pomoćnicima i osigurati veći broj pomoćnika, kako djeca ne bi ostala bez njih, Županija je uputila molbu općinama i gradovima da za sufinanciranje pomoćnika u nastavi povećaju sredstva.

– Taj iznos koji izdvajamo za pomoćnike u nastavi penje se i preko 250 tisuća eura, no važno je da svako dijete, koje to treba, svake godine dobije pomoć. Općine i gradovi, kao i Županija, morat će to uvrstiti u rebalanse proračuna, i većina će se u to uključiti – pojasnila je zamjenica župana Jasna Petek. Naglasila je i kako su u tijeku natječaji na pomoćnike u nastavi preko projekta Baltazar i projekata udruga, a uskoro će, kad budu donesene odluke, biti raspisani i natječaji preko trećeg modela financiranja, kako bi sva djeca, iako ne odmah u prvom tjednu nastave, dobila potrebne pomoćnike u nastavi. Pozvala je i sve zainteresirane da se jave za ovo radno mjesto.

U ime načelnika i gradonačelnika, načelnica Kraljevca na Sutli Blanka Stipčić Berić rekla je kako se zajedničkim naporima pokušavaju zadržati postojeći standardi, bilo da se radilo o pomoćnicima u nastavi ili županijskom linijom prijevozu, dok su molbu za sufinanciranjem rada sigurne kuće svi prihvatili. Najveći je problem ipak prijevoz.

– Potrebno je racionalizirati ga. Županija nas je pozvala da u slučaju potrebe sudjelujemo u troškovima. Mi već sada sufinanciramo prijevoz poprilično. Stoga pozivam Vladu da razmisli o malim sredinama, gdje je nemoguće da jedan autobus vozi redovnu liniju, a drugi djecu, kako je prema zakonu, već da se ide u smjeru da se linije spoje – rekla je Stipčić Berić.

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook