Prethodni članak
Sljedeći članak

U Bedekovčini se nalazi najmodernija farma svinja u Hrvatskoj: 'Kod nas je sve kompjutorizirano'

Na današnjem savjetovanju uzgajivača svinja, kroz izlaganje 15 renomiranih izlagača i dvije panel rasprave, cilj je otvoriti pitanja koja tište proizvođače i prerađivače


Na današnjem 17. savjetovanju uzgajivača svinja, koje u Termama Tuhelj organizira Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu zajedno sa Savezom uzgajivača svinja Hrvatske, Daria Sokolić, ravnateljica Agencije, rekla je da Ministarstvo poljoprivrede zajedno s Vladom RH čini sve napore kako bi se olakšalo proizvođačima, a samim time i potrošačima, vezano uz situaciju s cijenama. – Što se situacije u svinjogojstvu tiče, zadnjih 6 tjedana porasla je cijena svinjskog mesa gotovo 30 posto, no to na žalost ne znači da su tu profitirali naši proizvođači, obzirom na utjecaj visokih cijena enerenata i stočne hrane. Te cijene pokrivaju možda jednim dijelom novonastale troškove – istaknula je Sokolić.

Dodala je da je na današnjem savjetovanju uzgajivača svinja, kroz izlaganje 15 renomiranih izlagača i dvije panel rasprave, cilj otvoriti pitanja koja tište proizvođače i prerađivače kako bi došli do nekakvih konstruktivnih rješenja za olakšavanje situacije. – Ovo je prvo savjetovanje uživo nakon 2 godine, zadovoljni smo odazivom, puno je izazova i problema, a ovo je način da zajedno partnerski rješavamo probleme u kojima se nalazimo – zaključila je Sokolić.

Dalibor Vrček, predsjednik Saveza uzgajivača svinja Hrvatske, napomenuo je da je situacija u uzgoju danas vrlo turbulentna. - Od kada se bavim svinjogojstvom, ovako izazovne situacije nismo imali. Uzrok su cijene žitarca, repromaterijala, nafte, goriva, rat u Ukrajini, COVID, nema situacije koja nas nije pogodila u proteklih godinu i pol dana.  Danas u našim selima više ne postoje svinje. Uzgajivači s 5,10, 15, 20 svinja, odnosno, krmača su propali. Na žalost, došli smo do brojke od minimalno 50 krmača i 1000 tovljenika godišnje da bi se došlo na granicu isplativosti bavljenja ovim poslom – istaknuo je Vrček. Smatra da je najveći problem u svinjogojstvu nesređena situacija na tržištu. - Strašno je ogroman uvoz svinja s niskim cijenama i to je najveći problem koji nas mori. Danas se nadamo na savjetovanju postići jednu homogenost, inzistiramo na udruživanju svinjogojaca, na tome puno radimo i to nam je jedan od glavnih ciljeva, da stvorimo jaku pregovaračku snagu s kojom ćemo moći ići ispred ministarstava, u pregovore s trgovcima i klaoničarima – rekao je Dalibor Veček.

Državni tajnik Zdravko Tušek rekao je da je Ministarstvo poljoprivrede još prije dvije godine prepoznalo važan trenutak brige o samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje. -Pokrenuli smo nekoliko natječaja kojima smo osigurali investicije u izgradnji svinjogojskih farmi, znatna ulaganja u reporocentre, a isto tako  traje više od 200 milijuna kuna težak natječaj za ulaganje u objekte za tov svinja. No, to sve nije dovoljno i Vlada RH je nedavno reformom ozbiljno zahvatila i poljoprivredne proizvođače kako bi s 200 milijuna kuna pomogli najugroženijima da mogu financirati svoju proljetnu sjetvu. Vremena su izazovna, ali na ovakvim događanjima uvijek se nađu određena rješenja – kaže Tušek. Na činjenicu da se uzgajivači žale na uvoz svinjskog mesa po niskim cijenama napominje da smo na otvorenom slobodnom europskom tržištu. - Država ne može, za što često bude prozivana, intervenirati na zaustavljanje određenih roba i protoka roba. Možemo utjecati na intitucionalnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima, prije svega u organizaciju, bolji nastup na tržištu, stavranje sektorskih organizacija koje bi mogle kvalitnije i ozbiljnije pregovarati s trgovačkim lancima, preraživačima i tražiti bolju poziciju na tržištu – rekao je Tušek.

Županijska pročelnica Sanja Mihovilić  istaknula je kako Krapinsko – zagorska županija želi potaknuti uzgajivače koji uzgajaju samo za vlastite potrebe, da krenu u ozbiljniju proizvodnju. - Što se tiče uzgajivača svinja na području Krapinsko – zagorske županije, tu svakako moramo spomenuti našeg najvećeg proizvođača, OPG Trbušić. To je jedna farma koja je najopremljenija i najmodernija u Hrvatskoj. Tako da je to jedan jako lijepi primjer i poziv drugima da se počnu baviti uzgojem. Mukotrpan je to posao, no mogu se dobiti sredstva od EU. Kod nas se na OPG-ovima većinom uzgaja za vlastite potrebe, a na njima je da odluče da uz potporu Krapinsko – zagorske županije i Republike Hrvatske krenu u ozbiljniji uzgoj – rekla je Mihovilić.

Spomenuti uzgajivač, Mario Trbušić iz Bedekovčine, istaknuo je kako je moderna opremljenost farme itekako važna, budući da ona omogućuje kontroliranje svih parametara vezanih za uzgoj svinja u svakom trenutku. – Uložili smo 25 milijuna kuna u objekte s vrhunskom genetikom i to nam jako puno pomaže da imamo vrhunske rezultate, koji su itekako bitni, s obzirom na to da je danas hrana skupa i treba izvući maksimum iz proizvodnje. Dakle, kod nas senzori i kompjutori određuju koji dio uzgoja treba dobiti i koju količinu hrane, a tu su i ventilacijski sustavi da životinji bude ugodno, da nema velikih oscilacija u temperaturi tijekom dana i noći, a kako rastu, mijenjaju se i količine, ali i receptura prehrane. Kod nas je sve kompjutorizirano jer smo kupili najmoderniju opremu koja je na tržištu bila dostupna. Trenutno imamo 200 krmača i 1500 tovljenika – ispričao je Trbušić.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program